Пропускане до съдържанието на страницата

Награждават победителите в конкурса "Добрата новина"

петък, 25 май 2018

Победителите в ученическия конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град” ще бъдат наградени по време на детски празник, наречен „Новинарник”. Той ще се състои на 31 май в сладкарница „Русчук” на ул. Николай Здравков6.

Конкурсът беше обявен от фондация „Бряг” и е част от проекта „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи: създаване на позитивни нагласи у учениците от основния курс към събитията от реалния живот; ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии“. Проектът, който е първи по рода си в страната, се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от фондация „Русе град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация „Еконт“. Партньори са Основно училище „Отец Паисий”, Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионалното управление на образованието в Русе.

Журито, в което бяха двама журналисти и педагог, избра най-добрите ученически творби между 107 изпратени за конкурса текстове. Участниците се състезаваха в две възрастови категории: от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-многобройни бяха младите новинари от Основно училище „Отец Паисий” и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. В конкурса се включиха още деца от русенските училища „Йордан Йовков”, „Възраждане”, Националното училище по изкуствата, а също и от „Панайот Волов” – град Бяла и „Св. Св. „Кирил и Методий” – с. Ряхово.  Децата писаха за училищни и общоградски празници, спортни състезания, благотворителни инициативи, за българските традиции и обичаи, за успелите деца на Русе.

Дейностите по проекта, който започна през есента и завършва в края на този месец, бяха представени на конференция в залата на ОУ „Отец Паисий”.  В дискусията участваха педагози от училището-домакин и СУПНЕ „Фридрих Шилер“, журналисти и психолози. Бяха представени резултати от анкета, в която участваха 258 ученици от четвърти, пети и шести клас на ОУ „Отец Паисий”. Те отговаряха на въпроси, свързани с фалшивите новини, медиите и социалните мрежи. Участниците във форума чуха мненията на педагог, журналист и психолог за нуждата от ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии и социалните мрежи.

Интерес предизвикаха съветите за начините за разпознаване на фалшивите новини, а също и как учителите да заострят вниманието на децата върху проблема с дигиталната дезинформация, който става все по-актуален с развитието на технологиите.  

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/