Пропускане до съдържанието на страницата

НФФ "Сцена под липите" завърши с голям успех

понеделник, 19 юни 2017

На 05-06 август на празника на Текето ще се проведе детско риболовно състезание. То беше отложено поради лошото време.

Дъждът не можа да попречи на въодушевлението и желанието на 1000 изпълнители от цялата страна да покажат своето изкуство в Четвъртия НФФ "Сцена под липите“ в Лесопарк „Липник“, който се проведе през почивните дни.

Още рано сутринта самодейците от Николово импровизирано пресъздадоха обичая „Пеперуда“, за да измолят спирането на дъжда. Празникът започна с традиционната "Чаена церемония по български“. Всички гости и изпълнители се почерпиха с уханен липов чай и много от тях отпиха за пръв път медовина, за която още древните римляни са казали: „Ако във виното е истината, то в медовината е силата“. Гостите и най-вече децата се радваха на Пчеларското изложение със стъкления кошер и  медената работилничка.

Събитието беше открито от инж. Димитър Наков, зам.-кмет „Устройство на територията“, който прочете поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов. Специални поздравления гостите и участниците получиха и от Светлана Ангелова, народен представител в 41-то Народно събрание и Димитър Кисимов, председател на Българската асоциация на пенсионерите.

В кулинарната изложба "Вкусовете на България" се представиха общо 16 изделия. Импровизираният търг в съботния ден набра 65 лв., които отиват за благородна кауза - подпомагане на индивидуалната изпълнителка Силвена Петкова от гр. Русе за участие в конкурс в Белгия.

Голямото събитие на фестивала беше участието на певческата група от с. Буково, община Мадан. Те изминаха 456 км. от магнетичната Родопа планина, за да се включат в събитието.

Вечерта хиляди гости усетиха изумителната магия на нестинарството, представено в неговата автентичност от нестинарите от  с. Българе, Странджа.

До късно през нощта на площада хората се забавляваха с хоротека под звездите с оркестър "Русенски ритми".

Вторият фестивален ден се премести в големия салон на читалището в с. Николово. Всички изпълнения на фолклорния фестивал бяха оценявани от жури в състав Людмила Григорова - етномузиколог, Румяна Русева - народна певица и преподавател и Марийка Генова –културолог.

Силното детско присъствие в двата дена показа, че фолклорните традиции на народа се предават на поколенията, а това е гаранция за могъществото на българския дух.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/