Пропускане до съдържанието на страницата

Нова книга представя историята на финансовите институции в Русе

вторник, 25 септември 2018

Излезе от печат книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”, която ще бъде представена на 28 септември (петък) в зала на Гимназията по икономика от 13,30 часа. Изданието, което се основава на автентични архивни документи, е поредното доказателство за голямото значение на Русе като един от най-важните центрове на стопанското развитие в следосвобожденска България. Книгата е плод на изследванията на историка и дългогодишен служител в Държавен архив – Русе Роза Велинова и журналиста Маргарита Трифонова.

 

Представянето на изданието е заключителен етап на проекта „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”. Той се осъществява по програма „Знание и растеж”, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух, с подкрепата на Фондация „Еконт”. Идеята обединява усилията на Фондация „Бряг” и партньорите от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети”, РУ „Ангел Кънчев”, РБ „Любен Каравелов”, Държавен архив – Русе и Регионалния инспекторат по образование.

 

Според д. и. н. Любомир Златев, рецензент на книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”, тя представлява  задълбочено изследване за стопанската история на нашия град. „Определено може да се каже, че това изследване налага радикална преоценка в представите ни за индустриалния град Русе. Оказва се, че водеща роля в стопанското му развитие имат не толкова неговите фабрики, колкото финансовите институти, създавани непрекъснато от предприемчивите русенци в периода 1878-1947 г.”, се казва в рецензията.

 

В увода на книгата с езика на документалните факти, в стегната и ясна форма е проследено и анализирано развитието на различните финансово-кредитни сдружения в града през този период. Очертани са етапите в тяхното създаване, консолидиране и реализиране, като институти с изключително важно стопанско значение не само за Русе, но и за цялата страна. Изданието представлява своеобразна класификационна схема на финансово-кредитните учреждения, съществували у нас до 1947 г.

 

В рецензията пише още: „И не случайно авторите изтъкват безспорната заслуга на русенци в тази насока, които създават в края на 1890 г. Първото българско застрахователно дружество “България”, като противодействие на румънската застрахователна компания “Дачия-Романа”. Основаната през 1895 г., Българска търговска банка в Русе от около тридесет акционери се превръща в най-силната банкова институция извън столицата. Дори само тези два примера са достатъчни да илюстрират значимостта на изследването на Р. Велинова и М. Трифонова.”

 

По време на представянето на книгата ще бъдат обявени и имената на победителите в двата конкурса, проведени по проекта: за есе на тема „От първите банки до криптовалутите” и фотоконкурс „Сградите на първите банки в Русе напомнят за началото”.

 

Проектът, който стартира през март, включваше още конференция на тема „От Спестовно дружество „Гирдап” до криптовалутите”. Тя събра за дискусия русенски гимназисти с водещи експерти в банковото и застрахователното дело, които говориха за началото на банковия сектор в Русе и ролята на финансовите институции за развитието на икономиката на региона след Освобождението, за състоянието на банковия и застрахователния сектор днес и по темата „Криптовалутите: временен хит или бъдещето на финансовата система”. По проекта беше представена и фотоизложба, подготвена от Държавен архив – Русе.

 

Проектът се изпълнява с активното участие на ученици и преподаватели от Гимназията по икономика. Гимназисти се запознаха с ценни издания и автентични документи от историята на финансовите институти в Русе със съдействието на партньорите от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Държавния архив, участваха в семинара и конкурсите по проекта. Ученици от гимназията проведоха летен стаж в редакцията на в. „Бряг” и издателство „Бряг” и помагаха за подготовката на книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”.

 

Целта на проекта е да се съхрани паметта за важни исторически моменти от миналото на Русе, да се вдъхновят наследниците на първите банкери да продължат традициите и да се предизвика интересът им към изучаването и развитието на най-новите технологии в областта на финансите.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/