Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе се включва в кампания в подкрепа на борбата с епилепсията

неделя, 11 февруари 2024

Община Русе ще се включи в кампанията на Асоциация на родители на деца с епилепсия /АРДЕ/, която насочва вниманието на обществеността към болестта. На 12 февруари /понеделник/ Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в лилаво в знак на съпричастност с хората, борещи се със заболяването. Всяка година във втория понеделник на месец февруари се отбелязва Международният ден за борба с епилепсията, когато емблематични сгради в различни градове и държави светват в лилаво - цвета на хората, засегнати от болестта.

В продължение на повече от 25 години Асоциацията на родители на деца с епилепсия информира и насочва вниманието на обществото към заболяването епилепсия. Социалната значимост на това тежко неврологично състояние е признато и от Световната здравна организация, която отчитайки тежестта на заболяването изработи 10 годишен план за действие в подкрепа на хората с епилепсия. В България все още не са предприети стъпки за подобряване на разбирането и живота на децата и лицата с епилепсия и техните семейства.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия е член на Международното бюро по епилепсия, а Дружеството против епилепсия в България, в което членуват българските невролози-епилептолози, е член на Международната лига за борба с епилепсията. Двете дружества всяка година съвместно отбелязват Международния ден за борба с епилепсията. На този ден обществото бива запознато с проблемите и достиженията в областта на лечението, образованието, трудовата заетост и социалните услуги в подкрепа на хората с епилепсия и техните семейства.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/