Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе ще отбележи Деня на река Дунав с поредица от събития

понеделник, 24 юни 2024

Богата програма за Деня на река Дунав 29 юни подготвя Община Русе. Концерти, конкурси, творчески работилници, водни битки, рисунки на асфалт, танци и много награди очакват русенци и гостите на града тази събота.

В 10 ч. на русенския кей инициативата "Водни битки - лято 2024" ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри. Предизвикателствата са свързани с преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина. Ще има и детски арт хепънинг под наслов „На брега на реката“, включващ работилница за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и "магически" научни експерименти. По време на празника ще бъде рисувана голяма картина на асфалт. На кея ще има и работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки. Организатори на инициативите са Общинската фондация "Русе - град на свободния дух", Сдружение "Дунавско сияние" и Басейнова дирекция „Дунавски региони“.

В 12 ч. във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба с отличените творби в първия Международен конкурс за карикатури в Русе „Вода – Река – Хора“. В него участват над 150 изявени творци от 49 държави. Организатори на престижния форум са Община Русе, ОП „Русе арт“ и  Съюзът на българските художници – секция „Карикатура“.

В 17 ч. в Дом „Канети“ е началото на концерта „Plant/Human  Duo“ на Мирян Колев – музикант и мултидисциплинарен артист, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната, импровизационната музика и саунд арт. За последните 10 години той е осъществил близо 300 събития в 30 страни в Европа, Азия и Африка. Организатор на инициативата е Международно дружество „Елиас Канети“.

В 20 ч. в зала „Филхармония“ започва концертът „На една ръка разстояние“ с участието на „Atalante Quartet“ от Австрия. Ансамбълът е основан през 2014 г. от музиканти, завършили Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Университета „Моцартеум“ в Залцбург. През 2018 г. квартетът печели Първа награда на Международния конкурс за камерна музика "Свирел" в Словения и Трета награда на Международния конкурс "Йоханес Брамс" в Пьортшах. През 2021 г. ансамбълът издава своя дебютен албум „Хайдн“.

По време на гостуването си в Русе музикантите ще изпълнят творби от Й. Хайдн, A. Брукнер, Фр. Шуберт, E. Шулхоф и Б. Барток. Събитието се организира от Посолството на Австрия в България под патронажа на Н. Пр. Андреа Икич - Бьом по повод австрийското председателство на стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Празничният ден ще завърши с организирания от Община Русе концерт с участието на Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев и  русенските рок групи  „Hammer Dance“ и „Underseason“. Началото е в 20 ч., а мястото е откритата сцена на русенския кей, където участници и публика ще посрещнат огнения дунавски залез.

В съботния ден Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е обявила Ден на отворените врати във Флотската кула. Тя може да бъде разгледана между 11 и 13 ч. и от 14:30 до 16:30 ч.

Денят на река Дунав се отбелязва на датата, на която 13 държави и Европейската комисия подписват Международната конвенция за опазване на реката. За първи път празникът се чества през 2004 г. Мисията му е чрез различни инициативи и събития да покаже значението на Дунав за обществото и да привлече вниманието към съхранението на реката и притоците ѝ.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/