Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе участва в пет нови проекта за подкрепа на деца в предучилищното образование

вторник, 09 август 2016

Община Русе ще участва в пет нови проекта за подкрепа на нуждаещи се деца в предучилищното образование по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

На официална церемония днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи подписаните договори по оперативната програма. Община Русе ще бъде бенефициент по един и партньор по четири проекта.

С изпълнението на проектите в цялата страна се очаква до края на 2018 г. общо 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства в неравностойно положение да бъдат успешно интегрирани в образователната система. В Русе, по проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, по който Община Русе е бенефициент, ще бъдат обхванати общо шест детски градини:„Снежанка“, „Звездица“, „Зора“, „Детелина“, „Незабравка“, „Русалка“ и сдружение „Център Динамика“. Продължителността на изпълнението е 30 месеца, а финансовата подкрепа е в размер на 500 000 лв.

Община Русе ще бъде партньор по още четири проекта, съвместно с местни, областни учебни заведения и институции, сдружения с нестопанска цел и др. Единият от проектите е „Различни заедно вървим по пътя към училището родно“ с бенефициент ЦДГ „Чучулига“, като размерът на финансовата помощ е 296 030,49 лв., а продължителността на изпълнение на дейностите е 18 месеца. Проект „Заедно – вчера, днес и утре“ е с бенефициент Сдружение за насърчаване на икономическото и културно развитие на с. Хотанца и с. Тетово, област Русе – „ХОТЕТ“. Размерът на финансовата помощ е 195 572,00 лв., с продължителност 24 месеца. Третият проект е наречен „Лаборатория за успех“ и е с бенефициент Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“.Размерът на финансовата подкрепа е 252 522,00лв., а продължителността – 24 месеца. Проектът „Ранна социализация чрез успешна образователна интеграция“ ще се изпълнява от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“. Проектът ще се изпълнява в партньорство с Общините Русе и Ветово и няколко детски заведения. Безвъзмездната стопроцентова финансова помощ е в размер на 495 689 лева, а продължителността на изпълнение на дейностите е 30 месеца.

Петте проекта са насочени към осигуряване на равен достъп до образователна среда на деца в риск и деца от различни етноси. Те ще имат възможността да получат обучение, с което да се повиши езиковата компетентност по български език и приобщаване към условията на средата в учебните заведения като привлекателно място. Подрастващите ще бъдат подпомагани и чрез включване на техните родители в проектните дейности за интегрирането им в общността. Проектите ще помогнат на децата да придобият социални умения, да получат подходяща подготовка и психологическа подкрепа чрез осигуряването на благоприятни условия и подкрепяща среда за постигане на успешна адаптация и равен достъп до образователната система.

Дейностите по проектите са част от целите, заложени в Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства 2015 – 2020 г. на местно ниво, отразени в Плана за действие на Община Русе 2015 – 2017 г. 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/