Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе участва в пет нови проекта за подкрепа на деца в предучилищното образование

вторник, 09 август 2016

Община Русе ще участва в пет нови проекта за подкрепа на нуждаещи се деца в предучилищното образование по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

На официална церемония днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи подписаните договори по оперативната програма. Община Русе ще бъде бенефициент по един и партньор по четири проекта.

С изпълнението на проектите в цялата страна се очаква до края на 2018 г. общо 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства в неравностойно положение да бъдат успешно интегрирани в образователната система. В Русе, по проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, по който Община Русе е бенефициент, ще бъдат обхванати общо шест детски градини:„Снежанка“, „Звездица“, „Зора“, „Детелина“, „Незабравка“, „Русалка“ и сдружение „Център Динамика“. Продължителността на изпълнението е 30 месеца, а финансовата подкрепа е в размер на 500 000 лв.

Община Русе ще бъде партньор по още четири проекта, съвместно с местни, областни учебни заведения и институции, сдружения с нестопанска цел и др. Единият от проектите е „Различни заедно вървим по пътя към училището родно“ с бенефициент ЦДГ „Чучулига“, като размерът на финансовата помощ е 296 030,49 лв., а продължителността на изпълнение на дейностите е 18 месеца. Проект „Заедно – вчера, днес и утре“ е с бенефициент Сдружение за насърчаване на икономическото и културно развитие на с. Хотанца и с. Тетово, област Русе – „ХОТЕТ“. Размерът на финансовата помощ е 195 572,00 лв., с продължителност 24 месеца. Третият проект е наречен „Лаборатория за успех“ и е с бенефициент Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“.Размерът на финансовата подкрепа е 252 522,00лв., а продължителността – 24 месеца. Проектът „Ранна социализация чрез успешна образователна интеграция“ ще се изпълнява от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“. Проектът ще се изпълнява в партньорство с Общините Русе и Ветово и няколко детски заведения. Безвъзмездната стопроцентова финансова помощ е в размер на 495 689 лева, а продължителността на изпълнение на дейностите е 30 месеца.

Петте проекта са насочени към осигуряване на равен достъп до образователна среда на деца в риск и деца от различни етноси. Те ще имат възможността да получат обучение, с което да се повиши езиковата компетентност по български език и приобщаване към условията на средата в учебните заведения като привлекателно място. Подрастващите ще бъдат подпомагани и чрез включване на техните родители в проектните дейности за интегрирането им в общността. Проектите ще помогнат на децата да придобият социални умения, да получат подходяща подготовка и психологическа подкрепа чрез осигуряването на благоприятни условия и подкрепяща среда за постигане на успешна адаптация и равен достъп до образователната система.

Дейностите по проектите са част от целите, заложени в Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства 2015 – 2020 г. на местно ниво, отразени в Плана за действие на Община Русе 2015 – 2017 г. 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/