Пропускане до съдържанието на страницата

Обявиха конкурс за кратко име на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи

понеделник, 11 юли 2016

Екипът на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, обявява конкурс за кратко име на Програмата.

Тя се изпълнява до 2019 година, залага на два ключови фактора: образованието и здравето. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори. 

Програмата е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им относно здравната профилактика и контрола на раждаемостта. Финансират се различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики. Трите министерства осигуряват общо 15 процента съфинансиране.

Краткото име на Програмата трябва да е разбираемо, ясно и позитивно; да дава представа за същността й; да носи информация за насочеността й към решаването на два важни проблема в социалното включване на роми и други уязвими групи: образование и здравеопазване; да е уникално и разпознаваемо на български и английски.

Най-доброто предложение ще получи награда от 100 лева. Предложенията ще бъдат оценени от Звеното за управление на Програмата, партньорите и Швейцарския офис за сътрудничество.

Срокът за подаването на предложенията е 20 юли 2016.
Предложенията се изпращат на Ива Тончева, експерт по ПР и комуникации в Програмата: iva.tontcheva@taofes.eu

***

Допълнителна информация:      

Община Русе работи по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ финансиран по Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В рамките на проекта се реализират дейности в сферата на образованието, здравеопазването и културната идентичност на ромското население и уязвими групи, чрез които се цели повишаване на тяхното благосъстояние и социално включване. Към настоящия момент в Община Русе и в общините партньори Иваново, Борово и Ветово са ремонтирани и в процедура на обзавеждане помещения, в които ще се разкрият здравни кабинети и АГ кабинети за повишаване здравния статус на целевата група на проекта.

Съвместно с останалите партньори на проекта Сдружение „Център Динамика“, Сдружение БРТИМ, Русенски университет “Ангел Кънчев“, МЦ „Медика Експерт“ ЕООД, Сдружение на Общопрактикуващите лекари, Сдружение „Еквилибриум“ се реализират обучителни и консултативни дейности, както и кампании на терен в квартали с преобладаващо ромско население.

За популяризиране на културните ценности на ромската общност бяха проведени фестивал „Сцена под небето“, фестивал „Етноритми без граници“,    Изложба с традиционни за различните етноси кулинарни изделияи фестивал „Ромите и киното“, които бяха посрещнати с голям интерес както от ромската общност така и от гражданите на четирите общини партньори по проекта.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/