Пропускане до съдържанието на страницата

Обявление - контролни функции относно уреждането на правата за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения в търговските и туристически обекти

сряда, 19 декември 2018

О Б Щ И Н А  Р У С Е

О Б Я В Л Е Н И Е

Във връзка с приетите изменения и допълнения на Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/, обн. в ДВ, бр. 28 от 29.03.2018 г., в сила от 30.12.2018 г., Община Русе уведомява всички заинтересовани лица, че освен на длъжностни лица от Министерство на културата, контролни функции относно уреждането на правата за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведенияв търговските и туристически обекти са възложени и на кметовете на общините.

Считано от 30.12.2018 г., лицата, които стопанисват търговски обекти и туристически обекти,при поискване най-малко веднъж годишно следва да предоставят на кмета на общината или на упълномощените длъжностни лица доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение.

Всеки обект, в който звучи музика, извършва публично изпълнение на музикални записи (аудио и/или видеозаписи) е необходимо да има сключен договор за това със съответните организации и дружества за колективно управление на права.

При непредставяне на доказателства за уредени авторски права, разпоредбата на чл. 98, б „в 1“, ал. 3 от ЗАПСП предвижда налагане на имуществена санкция в размер от две хиляди до десет хиляди лева.

Съгласно чл. 94а, ал. 1 от ЗАПСП, колективното управление на права вече може да се извършва от организации за колективно управление на права /ЮЛНЦ/ и независими дружества за управление на права /Търговски дружества/.

На интернет страницата на Министерството на културата е публикуван регистър на лицата, получили регистрация по чл. 94б от ЗАПСП за колективно управление на права.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/