Пропускане до съдържанието на страницата

Отделен вход и асансьор за туберколозните пациенти обособяват в СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“

петък, 23 март 2018

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Русе обособяват отделен вход и специален асансьор за пациентите, заболели от туберкулоза и приети в отделението.

Новината беше съобщена днес на пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, управителят на СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ д-р Светослав Дачев, началникът на Пневмофтизиатричното отделение д-р Николай Колев и директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова.

„Благодаря на д-р Дачев и неговия екип за всеотдайната работа, за изключителния им професионализъм и опит, заради което много човешки животи биват спасявани“, заяви кметът Пламен Стоилов и увери, че лекарите в специализираната болница имат пълната подкрепа на Община Русе във всяко едно начинание, особено когато става въпрос за инвестиции и модернизации, свързани с подобряване на качеството на условията на работа за персонала и условията за пациентите.

По време на пресконференцията стана ясно още, че нововъведенията не са просто ремонт на болничната сграда, а съобразяване със стандартите на Здравното министерство и най-вече с изискванията на Световната здравна организация за отделяне на болничните потоци. В голямата си част туберкулозните пациенти са заразни и представляват заплаха за другите болни от отделенията на стационара, каквито са пациентите с пневмонии, астма и т.н. За туберкулозноболните са заделени двадесет легла от общо 88-те в стационара.

Анализът на данните за болестта показват, че тя бележи спад през последните две десетилетия. Докато през 1995-1996 година, например, пациентите с туберкулоза са били 120-130, през 2007-а те са паднали под 100. През следващите години и в момента, новооткритите пациенти с туберкулоза са не повече от 40-50, годишно, а през последните две години в Русе няма заболели деца, стана ясно от изнесените данни.

Русенската белодробна болница е сред най-добрите в страната и разполага с подготвен екип от специалисти, които използват съвременна апаратура и съвременни медикаменти при лечението на пациентите, заяви още д-р Дачев и благодари на кмета Пламен Стоилов за подкрепата.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/