Пропускане до съдържанието на страницата

Програма на 58. МФ Мартенски музикални дни 2018 24 – 26 март

петък, 23 март 2018

Един изключително наситен и вълнуващ уикенд очаква всички ценители на класическата музика в Русе.

В събота, 24 март, концертният афиш на МФ Мартенски музикални дни ще предложи на публиката 3 концерта. От 11 ч., в зала Европа, предстои поредното ансамблово изкушение – незабравима среща с ансамбъл Recherché - чест за всяка голяма международна сцена в света. Един от най-търсените ансамбли в Европа, носител на международни отличия, ще представи в Русе една ексклузивна програма, посветена на 340 години от рождението на А. Вивалди, който вдъхновява редица композитори да създават пиеси в духа на неговата музика. Програмата VIVAldi re-loaded! включва произведения от Л. Щрайх, Н. Ритер, А. Халими, С. Зиновиев, Д. Йосифов, М. Сенкер, Х. Пара. В състава на Recherché влизат Мелисе Мелингер (цигулка), Пол Бекет (виола), Оза Окерберг (виолончело), Шизуьо Ока (кларинет), Клаус Щефес-Холендер (пиано) и гост-музикантът Едуардо Олокви (обой). Ансамбълът е основан през 1985 г. и оттогава създава над 500 дебютни изяви. Имат издадени около 50 компактдиска, много от които наградени с международни отличия.

От 17:30 ч., в зала Европа, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по цигулка, воден от маестро Минчо Минчев.

От 19 ч. съботната вечер на 24 март завършва с неповторим заряд и енергия. Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров ще излезе на сцената в компанията на перкусионистката Татяна Колева и младия талант Виктор Бенев. Звездните артисти ще срещнат класиката с джаза в една изключително атрактивна музикална програма, част от Мартенски музикални дни Джуниър. Познати и обичани произведения от Дж. Гершуин, Д. Елингтън, А. Копланд и Л. Бърнстейн ще звучат по неповторим начин изпод виртуозните пръсти на блестящите музиканти. Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Посолството на САЩ.

 

 

 

Неделният 25 март ще поднесе поредни 3 концерта от фестивалния мартенски афиш.

От 11 ч., в зала Европа, ще се състои концертът на Хор Проф. Васил Арнаудов с диригент Свилен Димитров и хормайстор Евгени Желязков. В програмата публиката ще има възможност да чуе произведения от Т. Морли, К. Монтеверди, И. Спасов, К. Илиев, К. Дебюси и др. Основан през 1993 г., Хор Проф. Васил Арнаудов – Русе изпълнява неизменно своята мисия да съхрани и развие хоровата традиция, създадена от големия български диригент и педагог проф. Васил Арнаудов. Художествен ръководител и диригент на хора от основаването му до 2015 г. е Драгомир Йосифов. През годините хорът участва в множество национални и международни фестивали и печели редица престижни награди, сред които два златни медала и Голямата награда на 3. Международен хоров конкурс в Полхайм (Германия) през 1998 г. От сезон 2015-16 диригент на хора е Свилен Димитров.

От 17:30 ч., в зала Европа, ще се изявят талантливите ученици от майсторския клас по пиано, воден от Евгени Божанов в периода 22 – 25 март.

От 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание, предстои още едно неповторимо музикално събитие в програмата на Мартенски музикални дни - Джуниър – Перкусионен коктейл от американски ритми с изключителен заряд от Татяна Колева, младите таланти от ансамбъл Youth Percussion Pool (Холандия) и със специалното участие на звездния перкусионист Гордън Стаут от САЩ. Впечатляващите музиканти, определяни от световната преса като „брилянтни, върховни перкусионисти“, ще представят една програма с известни жанрови образци на автори като Скот Джоплин, Дюк Елингтън, Франк Дзапа, Стив Райх и др. Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Посолството на САЩ.

Освен със сценичните си изяви, Татяна Колева участва в рамките на фестивала и като ръководител на майсторски клас по маримба и ударни инструменти заедно с Гордън Стаут от 26 до 29 март.

В понеделник, 26 март, от 17 ч., в Регионална библиотека „Л. Каравелов“, паралелната програма на фестивала ще представи вечер, посветена на Илия Темков (1923 – 2002) – диригент и основател на МФ Мартенски музикални дни. Водещ на събитието ще бъде Огнян Стамболиев.

Същата вечер, от 19 ч., в Доходно здание, Русенска филхармония излиза на една сцена със зашеметяващата корейка Йоръм Сон под диригентството на признатия за един от най-открояващите се диригенти на своето поколение – финландеца Саша Мякила. Публиката ще чуе Концерт за пиано и Симфония №8 от Антонин Дворжак. Сценичното присъствие на Йоръм Сон е ярко и магнетично, като медиите често я наричат Месията на пианото. Попада под светлините на прожекторите през 2004 г., когато се появява като солист на Нюйоркската филхармония по време на турнето й в Азия. Сред изключителните й постижения се нареждат сребърният медал и наградата за най-добро изпълнение на камерна музика от конкурса Ван Клайбърн, последвана от Втора награда от конкурса Чайковски в Москва и др.

Първоначално виолончелист, финландецът Саша Мякила блести със своята музикална интелигентност и ярък разпознаваем подход както на оперната, така и на симфоничната сцена. Учи дирижиране във Финландската академия Сибелиус и в Държавната консерватория на Санкт Петербург. Партнира си с артисти като Вадим Репин, Кунг-Ва Чунг, Хиан Уанг и Анелийн Ленъртс. През 2015 г. прави своя диригентски дебют в Мариински театър по покана на прочутия Валери Гергиев.

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) ще предложи на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/