Пропускане до съдържанието на страницата

Откриха обновения православен храм „Света Петка“

неделя, 02 април 2023

    Днес бе открит обновеният православен храм „Света Петка. Основната рехабилитация на църквата бе изпълнена по проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе – Гюргево”. На празничната литургия присъства и кметът Пенчо Милков.

     „Храмове като този са жизнено важни за русенци, за да ни помогнат за съхранението на нашата национална идентичност и за предаването на българския дух и традиции на идните поколения“, обърна се кметът към председателя на църковното настоятелство на храма свещеник Станимир Велчев. Негово благоговейство благодари за подкрепата на Община Русе и подари на Пенчо Милков икона на покровителката на божата обител Света Петка или по-позната като Параскева и Петка Българска.

      Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, епископ на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, както и свещеници от Румъния и България. На нея присъстваха също областният управител Анатоли Станев, изпълният директор на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева, представители на различни институции, гости от Румъния, както и множество русенци.

     Основният камък на храм „Света Петка“ е положен на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I.

     Храмът се отличава със своя красив иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на тогавашното русенско Мебелно училище Георги Генов, а иконите по него са дело на русенския художник Георги Каракашев. Останалите икони в храма са от Тодор Янков и Никола Пиндиков. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/