Пропускане до съдържанието на страницата

Пантеонът ще бъде осветен в синьо и зелено в подкрепа на борбата с рядкото заболяване Неврофиброматоза

сряда, 15 май 2024

На 17 май близо 500 емблематични сгради в цял свят ще бъдат осветени в подкрепа на глобална инициатива за борба с рядкото заболяване Неврофиброматоза. За първи път 4 български града се включват, като сред тях е и Русе. „Да осветим НФ“ ще се състои още в София, Велико Търново и Разград.

Събитието е посветено на борбата срещу неврофиброматоза (НФ), генетично заболяване, което засяга едно на всеки 2000 раждания или над 4 милиона деца по света. Макар да няма официални данни за България, според Европейската детска туморна фондация близо 3500 са засегнатите у нас от рядкото заболяване.

Инициативата е свързана с осветяване в синьо и зелено - официалните цветове на НФ - на близо 500 символни сгради, паметници и архитектурни забележителности в десетки държави. Сред тях са популярни локации като Ниагарския водопад, Кралския национален театър в Лондон, Дъблинския замък, Фонтан Сибелес в Мадрид, Националната галерия на Сингапур и много други.

В Русе след 21:00 ч. ще бъде осветен Пантеонът на възрожденците, в София - Националният дворец на културата, във Велико Търново - крепостта Царевец, а в Разград - Часовниковата кула.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността и да информира за ползите от финансиране на научните изследвания в областта на неврофиброматозата и редките генетични заболявания.

Неврофиброматоза се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, затруднения в обучението, инвалидизираща болка и рак. Понастоящем няма лек за неврофиброматозата, но в последните години има сериозен напредък в борбата със заболяването и дори първо регистрирано лекарство, което е достъпно за пациентите.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/