Пропускане до съдържанието на страницата

Пенчо Милков: Инициираните от депутатите промени в Закона за въздуха трябва да се изведат до край

понеделник, 25 септември 2023

Иван Белчев подчерта, че думата „замърсяване“ не трябва да се използва, след като няма данни за такова

 

Представители на общинската и областната администрации, народни представители от Русе и експерти от РИОСВ и РЗИ се обединиха по въпросите за чистотата на въздуха. В срещата, инициирана от кмета Пенчо Милков, взеха участие депутатите Златан Златанов и Иван Белчев, областният управител Данаил Ковачев, директорът на РИОСВ Цонка Христова, експерти от екологичната и здравната инспекции в Русе.
В момента общинската станция, оборудвана и сертифицирана за анализ на органични съединения, не отчита превишения, но със смяната на въздушните течения през септември русенци често констатират неприятни миризми. Ето защо кметът Пенчо Милков за пореден път призова действащите депутати да доведат докрай инициираните промени в законодателството.
„Това, че законопроектът за промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, е внесен, означава, че трябва да се приложи още по-голяма настойчивост от ваша страна, за да влезе в програмата на Народното събрание“, обърна се кметът към депутатите. Той допълни, че многократно е описвал необходимите стъпки за промени в официални писма и разговори с досегашните министри и министър-председатели. Необходимо е скъсяване на периодите на замервания на въздуха и осредняване на стойностите на няколко минути, не на час, както досега, за да се уловят залповите изпускания. Следва да се предвидят и норми за съединенията, за които в момента липсват, както и да се почерпи опит от европейските страни и да се въведат текстове срещу неприятните миризми.
Сред вносителите на проекта през декември 2022 г. е бил и представителят на управляващото мнозинство от ПП-ДБ Иван Белчев. Пред него кметът постави въпроса за мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда, която всяка година идва и прави замервания в рамките на 14 дни в Русе, но през 2023 г. въпреки заявленията на Общината, не включи града в графика си.
Експертите от РИОСВ потвърдиха, че основен проблем за установяването на точния източник на миризмите е краткостта на изпусканията и бързото им разнасяне от въздушните течения в града. През последните две седмици РИОСВ извършва десетки нощни обходи в Източна промишлена зона, тъй като сигналите са предимно от кварталите „Здравец“ и „Възраждане“. Проверките започват от 20:30 ч. и продължават след полунощ. През последната седмица е имало и случай, в който миризмите отвеждат до тлеещи сметища в местността „Пухлево дере“.
Инж. Цонка Христова посочи, че в Холандия и Италия съществуват лаборатории за изследване наситеността на неприятните миризми. Анализът на една проба в момента струва 28 хил. лв., но той не показва съдържанието на вещества във въздуха и какво е въздействието им върху здравето на хората.
„Според европейското законодателство в момента няма вредни емисии от действащите производства, защото те са задължени да утилизират всички вещества в инсталациите си. Данните от станцията ни за органика не показват превишения. Това означава, че няма замърсяване, но неприятният аромат е факт“, посочи кметът. Той настоя да  продължат и съвместните проверки на комплексните разрешителни с представители на РИОСВ и регионалното министерство, тъй като единствено строителните експерти могат да установят дали в даден завод се поддържат и работят филтрите, вентилационната система и други изисквания, заложени в разрешителните.
Предвид чувствителната за русенци тема, както и съществуващото инвестиционно предложение за изграждане на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Гюргево, присъстващите се обединиха около идеята Комисията по околна среда в НС да проведе изнесено заседание в Русе, за което се ангажира да съдейства и депутатът Иван Белчев. Той подчерта, че думата „замърсяване“ не трябва да бъде използвана, след като няма данни за такова.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/