Пропускане до съдържанието на страницата

ПГИУ „Елиас Канети“ отбеляза с празничен концерт 141 години от създаването си

вторник, 23 април 2024

На официална церемония в „Канев център“ русенската Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ отбеляза 141 години от създаването си. Със събитието се отдаде почит и на патрона на учебното заведение – нобеловия лауреат Елиас Канети, като тази година се навършват 119 години от рождението му.

Официални гости на тържеството бяха зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев, главният секретар на Областна администрация Ирена Тодорова, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев, заместник-ректорът по международно сътрудничество на Русенския университет доц. д-р Галина Иванова.

„Искам да благодаря на преподавателите, които работят в Професионалната гимназия по икономика и управление, за това, че вграждайки своята сянка в темелите на учебното заведение, те допринасят за в изключителна степен възпитаниците му да са едни от най-търсените кадри и специалисти от работодателите в нашия град“, каза в приветственото си слово зам.-кметът Енчо Енчев. Той връчи на директора на учебното заведение Мариана Гъркова почетен плакет на Община Русе.

Празничната програма на тържественото отбелязване включваше музикални и танцови изпълнения на възпитаниците на гимназията, както и театрални миниатюри, пресъздаващи училищната атмосфера.

В края на празничното събитие награда „Ученик на випуска“ бе връчена на дванайсетокласничката от специалността „Икономика и мениджмънт“ Михаела Стоянова.

По-рано през деня ръководството на гимназията организира редица събития, с които отбеляза патронния си празник.  От 9:30 ч. вратите на учебното заведение бяха отворени за посетители, желаещи да усетят атмосферата на търговското училище, а от 11 ч. в зала „Култура“ се проведе литературно четене, на което бяха наградени участниците в традиционния литературен конкурс по мисъл на Елиас Канети - „Да запазим внезапността“.

Ученици от гимназията посетиха през деня и родната къща на нобеловия лауреат и поднесоха цветя пред паметника му на площад „Канети“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/