Пропускане до съдържанието на страницата

Пламен Карталов се завърна в Русе след 35 години, за да представи новата си книга

понеделник, 29 ноември 2021

„През 1982 г. моята Травиата в Русе струваше колкото целият бюджет на Софийската опера. Тогава реших да потърся средства от русенци, които обичат класическа музика. Първо потърсих инж. Светослав Генчев, тогава ръководител на химическия комбинат „Гавраил Генов“, който се връщаше от опера в Германия. Така се роди първото спонсорство от меценат в България“, това разказа завърналият се в Русе след 35 г. акад. Пламен Карталов на срещата си с кмета Пенчо Милков.

Бившият директор и режисьор на Оперен театър – Русе и настоящ на Националната опера и балет представя днес книгата си „Моят Вагнер“ в зала „Европа“ на Доходното здание.

Кметът Пенчо Милков покани Пламен Карталов да представи на русенска сцена новата си опера „Чичовци“, посветена на 100 – годишнината от рождението на композитора Лазар Николов. А режисьорът обеща да посети Русе през пролетта, за да види подобренията, направени през последните няколко години, и да присъства на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“.

„Русе винаги е бил културно средище на най-големите таланти на България и света, нещо, което потвърждавате и с  посещението си днес“, каза кметът Пенчо Милков.

Той сподели още, че въпреки трудностите през последната година, русенци никога не биха се лишили от емблематичния си музикален фестивал.

В книгата си акад. Карталов говори за опита си като първия режисьор на Балканите, поставил на оперна сцена тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ („Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“), последвани от „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“. Тя ще бъде представена от автора и от д-р Клаус Биланд - оперен критик, редактор на списание „Der Neue Merker” и почитател на Софийската опера. Организатори на събитието са Община Русе, Русенският университет и издателство „Захарий Стоянов“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/