Пропускане до съдържанието на страницата

Пламен Стоилов откри 47-то издание на фолклорния събор „Златната гъдулка”

неделя, 12 юни 2016

Днес, в Парка на младежта се провежда 47-то издание на фолклорния събор „Златната гъдулка”.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, началникът на отдел „Култура” Ива Чавдарова, стотици участници и зрители.

Г-н Стоилов заяви, че за него е чест да е сред толкова талантливи хора, съумели да съхранят българските традиции и обичаи. „Това е един уникален фестивал, който съчетава в себе си автентичния фолклор – музика, танци и занаяти, всичко онова което ни прави българи” – каза кметът на Община Русе, като пожела на добър час на всички участници.

Съборът „ЗЛАТНАТА ГЪДУЛКА“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен). На сцената тази година се представиха рекордните близо 800 участници: 43 индивидуални изпълнители, 29 групи за изворен фолклор, 28 групи за обработен фолклор, от които 27 са от Централна и Североизточна България – от областите: Силистра, Варна, Шумен, Разград и Велико Търново, 73 от Русе и Русенска област. Най-малкият ентусиаст, който се включи във фолклорната надпревара е на 5 години и е от Русе – Драгомира Драгомирова.

По традиция, в 12 ч. по време на почивката в конкурсната програма, се състоя обеден концерт, в който участие взеха децата на ДЮФА „Зорница“ и ФТА „Здравец“ при ОбДЦКИ – Русе, ФТС „Зора“ при ОМД – Русе и Детски ансамбъл при ФТТ „Найден Киров“ – Русе.

В рамките на програмата на събора се проведе и Изложение на майстори на художествени занаяти от цялата страна, което превърна алеята до сцената в една истинска „улица на занаятите“,организирана от сдружение „Общество за фолклор“ от Стара Загора, Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти от Русе, в партньорство с Община Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/