Пропускане до съдържанието на страницата

По инициатива на Община Русе, работна група разисква проблемите на вдигането на шум и рисковото шофиране

петък, 22 юли 2016

Днес, в Заседателна зала се проведе първа работна среща, организирана по инициатива на Община Русе на тема: „Проблеми на вдигането на шум и рисково шофиране от моторни превозни средства в урбанизираните територии на община Русе“.

На срещата присъстваха зам.-кметът Наталия Кръстева, председателят на Общински съвет – Русе чл. кор. д.т.н. проф. Христо Белоев, зам.областният управител на Област Русе Валентин Колев, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ г-н Спасимир Димитров, общински съветници, представители на окръжна прокуратура, ОД на МВР, РИОСВ, РЗИ, любители на екстремните спортове, представители на Общината и на други институции.

По думите на г-жа Кръстева стана ясно, че инициативата на Община Русе цели превенция на рисковото шофиране и намиране на общ модел на работа на отделните институции.

По време на срещата бяха изведени основните проблеми, които съществуват и спират процеса на работа. Сред тях бяха липсващи камери и недостатъчно патрули, липса на техника за измерване на шумовете, които създават МПС-тата, ограничен ресурс и др. Въпреки множеството пречки, които бяха посочени, всички присъстващи заявиха своето желание и готовност за съвместна работа и оптимизиране на работния процес.

В този смисъл Община Русе излезе с проект за решения по поставените проблеми, сред които:

1.  Община Русе да предостaви „on line” връзка на ОД МВР - Русе с изградените системи за видеонаблюдение за подпомагане на оперативната им дейност.

2.  Насрочване на втора работна среща, на която ОД на МВР (сектор ПП), РЗИ и РИОСВ да докладват за възможностите за съвместна работа по прилагане на нормите на съществуващото законодателство.

3.  Издаване на заповед на кмета на община Русе за прилагане на договорените възможности и осъществяване на необходимия контрол.

4.  Иницииране на промени в местното законодателство за създаване на възможност за превантивна работа на оторизираните институции и органите за контрол на местната власт и териториалните структури на централната власт.

5.  Областният управител да предприеме необходимите действия за стартиране на процедура по промяна на собствеността на „Полигона“ и прехвърлянето и на Община Русе.

6.  Да бъдат поканени народните представили от региона на следващата работна среща през септември.

В Заседателна зала присъстваха и представители на организации, които организират автомобилни състезания. Те бяха категорични, че активно занимаващите се в сферата на автомобилизма извършват подобни прояви извън града. По тяхна преценка ограничаването на шумовите проблеми и рисковото шофиране може да се реши само със засилване на полицейското присъствие по улиците и предоставяне на регламентирани пространства за провеждането на „гонки“ или дрифтове какъвто е Полигона, който на този етап е затворен.

В края на дискусията всички присъстващи единодушно приеха предложенията на Община Русе за решения на проблемите по темата. 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/