Пропускане до съдържанието на страницата

При голям интерес стартира 12-ото издание на „Уикенд туризъм“

четвъртък, 12 май 2016

Дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ – Русе и деветото издание на Фестивала на туристическите анимации стартираха днес при голям интерес в Доходното здание и пространството пред него. Форумите се организират от Община Русе,със съдействието на Министерството на туризмаи общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.Днес, в 12 часа, кметът Пламен Стоилов откри официално събитията, които се излъчваха и пряко по БНТ 2.

„Щастлив съм да дам старт на „Уикенд туризъм“, изложението, което с всяка изминала година става все по-мащабно и атрактивно. Всичко това се случва, защото през последните години върнахме позициите на Русе като град-лидер“, заяви кметът Пламен Стоилов. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова прочете Албена Методиева – директор дирекция „Маркетинг“ в Министерството на туризма. На откриването присъстваха още зам.-кметовете Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Иван Григоров, д-р Страхил Карапчански, директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и др.

Събитията в трите дни на изложението се развиват в следните направления:

•    Туристическо изложение;

•    Фестивална програма – туристически анимации в градска среда на открито;

•    Дискусионна програма;

•    Маркетингови дейности за популяризиране на изложението и фестивала;

•    Презентиране на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня;

Общият брой на всички организации-изложители, занаятчии и демонстрации е 131, в това число и представители от Унгария и Румъния.Русенци и гостите на града могат да се запознаят с 69 щанда и 35 занаята.  Изложителите саместни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

Фестивалната програма включва дейности във връзка с организиране на изложбени пространства и сцени на открито, презентиране на продукти на художествени занаяти и изкуства, представяне на туристически анимации, демонстрации и туристически атракции в градска среда. С цел разширяване обхвата на изложението и фестивала е организирано представяне на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня в партньорство с местни винопроизводители. Организирани са кулинарни демонстрации за презентиране на туристически продукти, свързани с традиционна кухня от региона, както и традиционна унгарска кухня.

По време на откриването днес в програмата взеха участие Габриела Йорданова – представила България на „Детската Евровизия“, танцово училище „Кукери“, които демонстрираха  български носии от всички краища на страната, балет „Импулс“, акробати от СК „Локомотив“, зумба танци, унгарски музиканти и танцов състав и прабългарска школа „Бага-тур“. По-късно днес част от унгарската делегация посети и кмета Пламен Стоилов. Представителите на българската общност в побратимения с Русе район на Будапеща – Уйбуда Милена Владимирова и Ирина Маринова - Лосине, обсъдиха с кмета Стоилов възможности и за бъдещи партньорства и съвместни събития в областта на културата, туризма, спорта. По време на срещата стана ясно, че русенски художници могат да участват в пленера „Родина на кръстопът“ в Унгария. Утре, Ирина Маринова - Лосине ще изнесе лекция в Гимназията по туризъм на тема „Унгарска кухня“.   

Мариан Савов, който също присъства на срещата с гостите от Унгария, призова русенци на 14 май да почувстват магията на аржентинското танго с открити уроци в залата на Младежкия дом. В рамките на изложението бе представен и филм, посветен на Русе.

В градинката пред Доходното здание има ателиета на художници, които могат да бъдат посещавани и от възрастни, и от деца, тъй като се работи с различни техники, сподели Валентин Гергиев, председател на СБХ-Русе.

Пред Паметника на свободата, русенци се забавляваха с игра на шах на открито, а на сцената пред Съдебната палата имаше детска дискотека с бате Енчо.

Част от „Уикенд туризъм“ е и второто издание на парада за ретро автомобили. Той ще се проведе на 14 май, от 13 часа, на паркинга на НАП и за пръв път ще има участници с мотоциклети.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Последни Новини

виж всички новини >

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/