Пропускане до съдържанието на страницата

Приключи проект на Сдружение „Вдъхновение“, носещ артистичното име "С аромат на изкуство"

четвъртък, 30 юни 2016

От 1 до 30 юни, Русе бе домакин на млади доброволци от 5 държави, които бяха част от проект по Европейска доброволческа служба на програма "Еразъм +". Целта на проекта бе да събере младежи с интерес към изкуството,  които заедно да участват в подготовката и реализацията на традиционния русенски карнавал.

Дейностите по проекта стартираха на 1 юни, като от тогава до днес доброволците се включиха и подпомогнаха редица дейности и инициативи.  

Започнаха дейността си с подготовката на интересни презентации, включващи информация за държавите им, карнавалите и всичко за програма ЕДС, като целта им бе да мотивират младежите да вземат участие в русенския карнавал, както и да опознаят програма ЕДС и да се включат в нея. Те се срещнаха с ученици от няколко  русенски училища, сред които  ОУ “Л. Каравелов“, СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ“, ПГСАГ “Пеньо Пенев“, СОУПНЕ “Фридрих Шилер“, ПГО “Недка Иван Лазарова“ и МГ “Баба Тонка“.

Три дни преди Карнавала, доброволците рисуваха приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи, както и изработваха маски заедно с тях.  В деня на Карнавала, преоблечени като животни, зомбита, индианци и божества, младежите се включиха в тържественото дефиле и организираните конкурси. Опита и културата, която носят участниците от всяка една държава придаде на карнавала още по атрактивна и интересна атмосфера.

Освен в дейностите свързани с Русенския карнавал те се включиха и в редица други дейности и културни събития, като Пясъчния фестивал, Младежкия фестивал "Музика и цветове" на Кея, Фолклорен фестивал "Северина", акцията по почистване "Да изчистим България заедно", междукулутурни вечери и др. По време на срещата със зам.-кмета на Община Русе те споделиха, че са много приятно изненадани от културния живот, който кипи в Русе. В края на проекта доброволците организираха младежки флашмоб, посветен на отбелязването на 20 години от създаването на Европейска доброволческа служба, като с телата си изписаха надписа на EVS 20.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/