Пропускане до съдържанието на страницата

Приключи успешно проект на Община Русе по програма "Деца и младежи в риск"

петък, 29 юли 2016

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се състоя пресконференция по повод финализирането на изпълнението на проект BG06-243 „Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе“, на стойност 224 780 евро безвъзмездни средства по Компонент 2 на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“ на Европейското икономическо пространство. На пресконференцията присъстваха ръководителят на проекта и директор на дирекция „Култура и образование“ - г-жа Ирена Петрова, екипът за управление на проекта, медиатори, както и директори на детски градини.

Предмет на проекта са 5 детски градини - ЦДГ „Звездица“, ЦДГ „Детелина“, ЦДГ „Ралица“, ЦДГ „Червената шапчица“ и ОДЗ „Снежанка“, в които бяха подобрени условията за обучение и възпитание на децата чрез строително-ремонтни дейности и модерни образователни методи за предучилищна подготовка.

В  резултат на проекта, в три сгради на детските заведения са извършени строително-ремонтни работи за подмяна на дограма, ремонт на покривни конструкции, реновиране на занимални и санитарни помещения за близо 90 000 евро, което представлява 40 % от получените безвъзмездни средства. С 60 на сто от финансовия ресурс на проекта са изпълнени дейности в сферата на образованието, здравословния начин на живот, физическата активност и социалното включване за децата от предучилищните групи на петте детски градини, предмет на проекта, техните родители и учители.

Образователните дейности, предвидени в проекта, включваха модерни методи за предучилищна подготовка, иновативни средства и елементи на неформално образование, специално внимание към децата в неравностойно положение и от различни етноси, активна работа с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, изграждане на нови отношения между семейството и образователната система. В резултат на проекта са създадени 5 клуба на родителите, които станаха активни неформални структури към детските заведения и имат съществен принос за трайно сближаване на деца от различни социални групи в мултикултурната среда.

В рамките на проекта децата от предучилищните групи на петте детски градини, техните родители и учители участваха в 3 концерта за издигане и популяризиране на мултикултурната среда,  подредиха 3 изложби за представяне на бита и културата на различните етноси, на 2 пленера за малки художници рисуваха български шевици и ромски колорит, събираха, селектираха и представяха образци на ромската култура - приказки, песни, легенди и др. Децата бяха активни в събития със състезателен характер – фестивал на лингвистичния плурализъм „В началото бе словото…“, на който показаха високо ниво на подготовка за първи клас и повишена готовност за училище на децата билингви; спортен празник „На колела“, в който децата се състезаваха с ролери, кънки, тротинетки, велосипеди и велоколички. Незабравими преживавания за децата ще останат посещенията в Регионалния исторически музей, Екомузей с Аквариум, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, симфоничните  концерти от програматаMMD Junior за деца на Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, както и кинопрожекциите на най-новитеанимационни продукции на Уолт Дисни. Нестандартна образователна среда създадоха детската пясъчна работилница „Замъци на приятелството“ и екстравагантните еко-инсталации от отпадъчни материали на бита в екстериора на детските градини. В културно–образователните събития на проекта са обхванати над 500 деца и техните родители.  

Дейностите с най-висок коефициент на полезност и одобрение са проведените 6 на брой зелени училища за деца и родители в местност Узана, Стара планина, всяко с продължителност 5 дни в периода 25.03.-25.04.2016г., в които участваха 360 деца и родители, придружени от педагози и образователни експерти, проведените на 14-15.05.2016 г. дни на биоразнообразието в Природен парк „Русенски Лом“ с посещение на пещерата Орлова чука за 150 деца и техните родители, както и работата на логопеди, кинезитерапевт, детски стоматолог и педиатър за подобряване на здравния статус на децата. В рамките на 2 учебни години тези специалисти обхванаха над 350 деца от предучилищните групи, предмет на проекта, в резултат на което отчитаме успешна превенция на гръбначно-костни изкривявания в детската възраст, 25% подобряване на фината моторика и физическия тонус, близо 50% по-добри говорни умения, ръст от над 80% на личната и дентална хигиена и цялостно подобряване на общата здравна устойчивост при децата.      

Проектът се осъществи в партньорство с две неправителствени организции от Кралство Норвегия – Сороптимист Клуб от гр. Конгсберг / Kongsberg Soroptimistklub, SI Union, http://kongsberg.soroptimistnorway.noи Peacepainting B.A.R.N.– Barn Av Regnbuen Norge – Terråk, http://www.peacepainting.org, които се включиха в дейностите на образователен обменс посещение на техни представители в Русе (30.11-5.12.2015г.) и като домакини на работната визита на екипите за управление и изпълнение на проекта в Норвегия (11-14.04.2016г.). Образователният обмен постигнапо-високи нива на педагогически компетентности за работа в мултикултурна среда чрез споделените практики между експертите от двете страни.

Предвид достигнатите и надхвърлени нива на индикаторите за успех, проектът на Община Русе BG06-243отчита постигане на основната и специфичните целиза предоставени равни условия за предучилищна подготовка на децата, с фокус към деца и родители в неравностойно положение, в т.ч. от ромски произход. Проектът обучи в специални умения педагози и директори на детски градини, в резултат на което се създадоха активни взаимоотношения с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, сближаване между семейството и образователната система, основаха се безрезервни отношения на доверие между деца и родители от различни социални групи, въведоха се трайно модерни учебни практики и образование за личностно развитие в детските градини.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/