Пропускане до съдържанието на страницата

Проект "Земята е домът ни" стартира за децата на Русе през юли

вторник, 29 май 2018

Сдружение „Диалог 2017“ и Образователен център „Диалог“ стартират проект „Земята е домът ни“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух" с подкрепата на Фондация „Еконт“. В продължение на една седмица, в периода от 9 до 13 юли, 40 деца от Русе ще имат възможност да се включат в научни работилнички с екологична насоченост. По-късно те самите ще станат активисти по каузите на проекта.

 

Идеята е да се привлекат деца от различни възрасти към идеята да живеем разумно на Земята, която е наш дом. За целта са поканени като ментори учени, изследователи, обществени личности, млади хора, които ще покажат как науката може да бъде любопитна, приложна, достъпна и как тя служи, за да бъдат хората полезни на природата.

 

Съпричастни към идеята са инж. Йордан Йорданов – командир на Българската полярна база в Антарктида, който освен, че ще запознае децата с начина на живот в базата, с енергийните източници и логистиката, с редките видове и с екологичните проблеми, които са видни и на Ледения континент, е подготвил и изненада, чрез която участниците ще може да се пренесат на Антарктида виртуално.

 

Спелеологът Теодор Кисимов, известен като българина, поставил рекорд за България като достига 2 145 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня в Абхазия и остава там 12 дни, е вторият ментор, който ще работи с децата. Той ще презентира своите пътешествия към върховете или под земята и ще прикани младежите да се запознаят с екологичните каузи, в които самият той вярва.

 

Третият ментор е Весела Михова, университетски преподавател, който в свободното си време се посвещава на екологични мисии. Пещерняк, алпинист, тя заедно със семейството си, работи по различни проекти с екологична насоченост, занимава се с компостиране, български биохрани и има опит в работа с младежи.

 

След първите три дни, които ще преминат в срещи с посочените ментори, следват работа с учителите от Образователен център „Диалог“. Гергана Кръстева е физик и математик и в нейните ателиета децата ще се запознаят с източници на енергия и ще експериментират или играят с приложни игри, свързани с енергии и физични закони.

 

С Даниела Станева, обучител по развитие на критическото мислене, децата ще се подготвят върху техники за креативно мислене с цел по-късно да отстояват свои научни тези или изобретения. Най-малките участници ще изработват приложни модели.

 

Последните два дни по проекта, разделени в отбори, участниците ще работят с Елица Цанкова, студент по биология и екология от Хумболт университет в Берлин, и Нели Маркова, студент по Мениджмънт на качеството и метрология и участник в Клуб по роботика към Русенския университет. Целта на занятията тук са да се играят игри, в които децата ще бъдат поставени в ситуации на екологични катастрофи, и влизайки в роли, ще предлагат концепции за справяне с проблемите в глобален план. В тези игри те ще подготвят свои научни тези или идейни проекти, които ще представят пред своите родители и други гости в заключителния ден по проекта.

 

Ръководител на проекта е Гергана Кръстева, а координатор на дейностите, срещите и логистиката е Цветелина Цветанова, управител на Образователен център „Диалог“.

 

Проектът е отворен за деца на възраст 5 – 8 клас, но при особено силна мотивация може да посрещне като партньори и по-големи ученици.

 

Записването на участници ще започне от 1.06.2018 до заемане на местата и ще става на телефони 0888411776, 0889387887, 0887199195 или на страницата по проекта във фейсбук   https://www.facebook.com/dialog.zemqta/

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/