Пропускане до съдържанието на страницата

Програма на 58. МФ Мартенски музикални дни 2018 17 – 19 март

петък, 16 март 2018

Вторият ден от фестивалната програма на Мартенски музикални дни, 17 март, е изпъстрен с впечатляващи събития от концертния афиш.

От 11 ч., в зала Европа на Доходно здание, ще звучат изключително фините и изискани изпълнения на Зефира Вълова (барокова цигулка) и Явор Генов (архилютня), които ще пренесат публиката в епохата на барока и Забравените майстори на Вечния град. В програмата са включени сонати от А. Корели, К. Лонати, А. Калдара, Д. Карбонели, Д. Дзамбони.

Концертната дейност на Зефира Вълова като концертмайстор е свързана с Камерен оркестър Орфей (2001-2003), Оркестър на Класик ФМ радио (2003-2008), фестивален оркестър София (2007-2008). Като член и концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз, от 2008 работи с най-големите имена на бароковата сцена. От 2016 е концертмайстор и гост-директор на оркестър Il Pomo D’Oro (Италия), с който свирят в най-престижните световни зали.

Явор Генов е лютнист и музиколог. Изнася солови концерти в Белгия, Швеция, Холандия, Русия, България и Великобритания. Работил е с музиканти като Андрю Лорънс Кинг, Енрико Онофри, Ана Прохаска и др.

На 17 март, от 19 ч., отново зала Европа ще бъде сцена на една вълнуваща среща с музиката. Този път главни действащи лица са струнен квартет ФРОШ и акордеонистът Красимир Щерев, които ще изпълнят произведения от В. Казанджиев, Д. Йосифов, А. Пиацола и П. Билоне. Сред подбраните творби публиката ще има неповторимия шанс да се наслади на две български премиери – Струнен квартет №7 от Васил Казанджиев и Mani. Stereos за соло акордеон от Пиерлуиджи Билоне, както и на световната премиера на композицията за акордеон и струнен квартет Air-(s) от Драгомир Йосифов.

Квартет ФРОШ, в състав Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова-Любенова (виола) и Атанас Кръстев (виолончело), е чест гост на русенския фестивал. Квартетът е лауреат на Кристална лира 2015 в категория Камерни ансамбли. Красимир Щерев се изявява на международната сцена като солист и в състава на камерни формации, ансамбли и оркестри, и участва в редица фестивали по цял свят. Работи с Виенската филхармония (под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм), Берлинския симфоничен оркестър, Филхармонията на Лос Анджелис, Лондонската филхармония и др. От октомври 2015 Щерев ръководи класа по акордеон във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен.

18 март, неделя, третият фестивален ден е изключително наситен с разнообразни и цветни събития за малки и големи.

От 10 до 12 ч. и от 16 до 18 ч. в Регионален исторически музей - Русе ще се състои вълнуващото преживяване за най-малките – Концерт на възглавници с духовия квинтет Windy в рамките на Мартенски музикални дни Джуниър. Концертите са съпроводени от занимателни уъркшопи и образователни уроци, които ще запознаят децата с духовите музикални инструменти. За поредна година Фондация Модо-България и Община Русе обединяват сили, за да увлекат всички малчугани в света на музиката. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и обещава както всяка година да бъде изключително забавен, увлекателен и образователен за всички присъстващи деца и техните родители.

Интензивната програма на 18 март включва още концерт на ансамбъл Акордати с диригент Драгомир Йосифов, който ще се проведе от 11 ч. в зала Европа на Доходно здание.  С произведения на О. Ласо, Я. Аркаделт, К. Монтеверди, А. Виларт и К. Жанекен музикантите ще отведат публиката в епохата на Ренесанса.

Същата вечер, от 19 ч., в Доходно здание, фестивалът ще посрещне на русенска сцена Румънския национален симфоничен оркестър с диригент Кристиан Мандеал и впечатляващата пианистка Пламена Мангова. Звездният тандем, който не за пръв път участва на фестивала Мартенски музикални дни, е подготвил една изключително силна програма с произведения от Джордже Енеску, Ференц Лист и Сергей Рахманинов. Блестящият диригент Кристиан Мандеал, ученик на Херберт фон Караян и Серджиу Челибидаке, се счита за един от най-значимите румънски и световни диригенти на нашето време. За поредна година русенската публика има щастието да срещне знаменития диригент и брилянтния Румънски национален симфоничен оркестър. Виртуозната Пламена Мангова е носител на Белгийската федерална втора награда от престижния конкурс Кралица Елизабет (2007), като шеметната й кариера я отвежда до най-престижните зали по цял свят. Свири с редица големи оркестри, сред които Ротердамската филхармония, Филхармонията на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Камерния оркестър на ЕС, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург и др.

 

 

В понеделник, 19 март, в рамките на фестивала Държавна опера – Русе премиерно ще представи операта от Дж. Верди – МАКБЕТ, с диригент Марко Дзамбели, режисьор - Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, костюми – Цветанка Стойнова и хореограф - Боряна Сечанова. Участват: Марко Кингари, Фабрицио Гори, Таня Иванова, Ааро Калбела, Иван Пенчев и др.

58. МФ „Мартенски музикални дни“ (16 март – 1 април) ще предложи на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участници от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, Строител 94, Мегахим и Интис, магазини Кауфланд, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

Официални медийни партньори: БНТ и БНР.

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/