Пропускане до съдържанието на страницата

Тържествено откриване на 58-то издание на Международен фестивал Мартенски музикални дни

четвъртък, 15 март 2018

От 16 март до 1 април ще се проведе 58-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

Фестивалът ще предложи на публиката една богата и пъстра програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Тържественото откриване на 58-то издание на МФ „Мартенски музикални дни“ 2018 ще се състои на 16 март, петък, в Доходно здание от 19 ч., а стартът е поверен на звездния състав Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело и Емил Табаков, който ще дирижира Софийска филхармония. Те ще изпълнят Двоен концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс и световната премиера на Симфония №9 от самия Емил Табаков - един от малкото творци на късния 20 и ранния 21 век, който не напуска жанра на симфонията. Девета симфония е завършена през 2015 г. и сега намира своята достойна сцена, на която за първи път да бъде представена пред публика.

Робърт Коен, признат в цял свят за един от най-значимите съвременни виолончелисти, концертира в България от 2000 г., като успешно работи съвместно със Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и фестивала „Мартенски музикални дни“, на който свири не за първи път. Прави концертния си дебют едва на 12-годишна възраст в Royal Festival Hall в Лондон, а през последващите 40 години прави шеметна кариера и концертира по цял свят с едни от най-известните диригенти и ансамбли.

Минчо Минчев ежегодно гостува на МФ „Мартенски музикални дни“, като по традиция паралелно ще води и майсторски клас по цигулка, който всяка година се радва на голям интерес от страна на младите музикални таланти.

Своите впечатления от дългогодишното си приятелство и работа заедно, тримата виртуозни артисти споделиха пред журналисти на пресконференция, която се проведе днес.

В деня на откриването, 16 март, в 18 ч., един час преди първия концерт, влиза в ход паралелната програма на фестивала, с една впечатляваща изложба на картини от майстора на живописта Николай Русчуклиев. Тя е част от мащабната съпътстваща фестивална програма за малки и големи, която включва редица образователни концерти за деца и младежи, както и тематични изложби.

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/