Пропускане до съдържанието на страницата

Програма на 59. Международен фестивал "Мартенски музикални дни" 2019 16 – 17 март

петък, 15 март 2019

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ за 16 и 17 март предлага три концерта, катопървият фестивален уикенд включва две премиери – 2 световни и 3 фестивални на музика от различни генерации български и чужди композитори.

На 16 март фестивалната публикаще има изключителната привилегия да присъства на раждането на най-новата творба на именития български диригент и композитор – неговата 10-та симфония, написана през 2017 година по поръчка на Софийската филхармония. Концертът на Националния ни оркестър на 16 март ще е запомнящ се и по още една важна причина – участието на световноизвестния български пианист Евгени Божанов, който за първи път ще изпълни един от най-красивите концерти в световната клавирна литература – Концертът за пиано от Р. Шуман.

На 16 март от 11 ч., в зала „Европа“ фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevis, приемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.  

Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.

       17 март (в Регионален исторически музей Русе от 11 и 17 ч.) ще донесе много радост и за русенските малчугани. Мартенски музикални дни Джуниър продължава с любимия музикален формат на фестивала и Модо България за деца – Концерти на възглавници. Домакинстван за пети пореден път от Регионалния исторически музей, този път образователният проект привлича с участието на българската джаз певица Весела Монова и нейния атрактивен джаз бенд в състав Денис Гоев – тромпет, Светослав Миланов – пиано и Иван Андреев – перкусии.

Един час преди всеки концерт, започва и традиционната Работилница на възглавници, в която децата ще имат възможност да декорират своя собствена възглавница за спомен от концерта с помощта на професионални приложници.

Фестивалният уикендпредлага и две от знаковите изложби. На 16 март (събота) във фоайето на Доходното здание от 18 ч., преди концерта на Софийска филхармония, е откриването на художествено-документалната изложба на Къщата–музей „Панчо Владигеров“ в София „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Изложбата съдържа уникални факти, като представя малко известен период от биографията му, когато  младият тогава български композитор работи в творчески тандем с именития немски режисьорМакс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена катокомпозитор и музикален ръководител. Изложбата разказва за творческото им сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин през 20-те години на миналия век. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Юарец и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите.

Изложбата ще открие лично Директорът на Къщата-музей „Панчо Владигеров“, г-жа Надя Сотирова.

       В неделя, на 17 март от 17:30 в Русенската художествена галерияще се представят и участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс Clavissimo– една знакова за фестивала и културния живот на Русе инициатива, която всяка година привлича и провокира с музикалните си послания творческото въображение на десетки български художници.

       Обявеният в предварителната програма концерт на известната българска пианистка Мариета Петкова на 17 март от 11 ч. се отменя поради заболяване на артиста.Билетите могат да бъдат върнати (при запазен касов бон) и/или презаверени до 17 март на касата на Операта или в деня на концерта – в Доходното здание.

      

Партньорина Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

 Генерален спонсорна този амбициозен проект от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

Основни медийни партньори:БНР, БНТ

Част от фестивалните концерти ще бъдат излъчвани онлайн по Live7 TV

Програма на фестивала:www.marchmusicdays.eu.

Билети:каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/