Пропускане до съдържанието на страницата

Реакция: Повдигнатата от Пенчо Милков тема за класирането по процедурата за саниране ще бъде разгледана утре в Народното събрание

сряда, 10 януари 2024

На изслушването в Парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство от 14:30 ч. ще присъстват кметовете на Русе и Стара Загора

 

Във връзка с изнесените в публичното пространство становища и възражения от кмета на община Русе Пенчо Милков, на община Стара Загора Живко Тодоров, на кмета на Димитровград Иво Димов и на кмета на Смолян Николай Мелемов за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради, утре ще се състои изслушване в Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Срещата е от 14:30 ч., а на нея ще бъдат изслушани министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. В дневния ред на комисията е записано, че темата на срещата е свързана с възникнали проблеми по процедура BG-RRP-4.023 – ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД – ЕТАП І, по Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). На изслушването ще присъстват кметовете на община Русе и община Стара Загора.

Припомняме, че в края на миналата седмица Пенчо Милков изпрати становище до регионалния министър. В него той изрази своите възражения относно обявеното класиране на жилищни сгради по споменатата процедура, като настоя за неговото преразглеждане. Според Милков отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната. В писмото си кметът настоя да бъде извършена независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки.

Изявление в същия дух направи и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Според него много от направените технически обследвания на сградите са фалшиви, като Камарата на енергийните одитори беше в готовност за протест с искане за отмяна на утвърденото вече класиране. Кметовете на Димитровград и на Смолян също изразиха несъгласие с обявеното класиране на жилищни сгради, одобрени за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/