Пропускане до съдържанието на страницата

Русе отбеляза 81-годишината от спасяването на българските евреи

неделя, 10 март 2024

Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза 81 години от спасяването на българските евреи с кратка церемония по полагане на цветя на паметната плоча, посветена на русенското гражданство, оказало помощ и допринесло за предотвратяване на депортацията на хиляди евреи.

На събитието присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник областният управител Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, зам.-председателят на местната организация на „Шалом“ Стела Дионисиева, членове на организацията и признателни русенци.

„Най-важните уроци, които днес си припомняме е, че винаги трябва да постъпваме съобразно човешките принципи и да не загубваме достойнството си. Наша отговорност е да помним и да предаваме истината за събитията до младите поколения“, отбеляза Пенчо Милков.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране евреите, живеещи по нашите земи.  На 10 март 1943 година Българската православна църква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната спогодба между България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват плановете на нацистка Германия. 

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/