Пропускане до съдържанието на страницата

XVI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ бе открит от заместник-кмета Борислав Рачев

събота, 09 март 2024

XVI Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" се провежда тази събота и неделя в три зали – Голяма зала и Камерна зала на Доходното здание, както и в Пленарна зала в сградата на местната администрация. Негови организатори са Община Русе и Общинският детски център за култура и изкуство. Конкурсът бе официално открит от заместник-кмета по спорт и младежки дейности Борислав Рачев.

„Сърцевината на българския фолклор е жива и вълнуваща, благодарение на събития като конкурса „Дунавски славеи“, чрез които русенската сцена отново се превръща в място за изява на талантливите деца на България. Форумът предоставя възможност да бъдат видени за пореден път красотата и богатството на нашата култура и пожелавам той да продължи да бъде вдъхновение за поколения напред“, каза Борислав Рачев в приветствието си към директора на Общинския детски център за култура и изкуство Юлия Енчева, участниците и гостите на конкурса.

В двудневното състезание над 800 деца и младежи ще се конкурират в 4 категории: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти – индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново е акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В журито е и младата народна певица Петя Панева.

Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече седма година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (VIII-XII клас), класирани на първо, второ и трето място, да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на челните 3 места, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Цялата конкурсна програма, както и гала-концертът, са с вход свободен.

Всички наградени в отделните категории можете да видите тук.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/