Пропускане до съдържанието на страницата

Русе ще съпреживее обстановката в Древен Рим по време на Римския пазар

четвъртък, 07 септември 2023

За поредна година в Русе ще се проведе Римски пазар, организиран от Регионалния исторически музей и Община Русе. Събитието ще се състои в античната крепост Сексагинта приста на 16 септември /събота/ от 11 ч. и ще покаже на русенци света на Древен Рим.

Посетителите на Римския пазар ще чуят вълнуващи разкази за смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии. Актьорът Илия Деведжиев ще разкаже Приказка за шейсетте кораба птици и ще пренесе присъстващите във времето, когато Русе е част от Римската империя и смели легионери бранят завоюваните територии с умели бойни техники. Техните стратегически решения и въоръжение ще бъдат пресъздадени възстановчиците от Първа тракийска кохорта.

Римският пазар ще предложи още костюми от епохата, забавления, анимации, герои и истории, кулинарни практики. Ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ ще зарадват дамите с прически от римско време, а децата ще могат да си изработят съд на грънчарско колело или да участват в работилница за оцветяване на керамични фигурки.

Посетителите на Римския пазар могат да закупят млечни и пчелни продукти, бижута и сувенири, рисувано стъкло и дървени изделия.

В рамките на събитието ще се проведе и поредното издание на Danube Sunset Sessions - Solis Occasum 2023. На 15 и 16 септември от 18 ч. в античната крепост Сексагинта приста ще се изявят изпълнителите RudeBrutal и BOWAX.

Входът за Римския пазар е 2 лв. на човек. За деца до 7 г. не се заплащат входни такси.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/