Пропускане до съдържанието на страницата

Русенски ученици оптимизират икономически процеси

четвъртък, 28 ноември 2019

В Русенския университет  „Ангел Кънчев“ се проведе обучение за ученици по оптимизиране на икономически процеси. Обучението е част от практикума по финансова математика „Анализирай това“, който се реализира по програмата „Знание и растеж“, осъществявана от на фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

В обучението участваха 25 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 6 русенски училища, както и 9 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“ на Русенски университет). Деница Раева - ръководител на логистична мрежа в Еконт, разказа за предизвикателствата си в работата на позициите, през които е преминала – изследовател на клиенти и услуги, бизнес анализатор и ръководител логистична мрежа. Деница посочи колко важно място заема математиката в процеса на работа и пожела на учениците да учат и да работят неща, които са им интересни, да влагат всичко от себе си в това, което правят, и постоянно да се развиват. Весела Михова – преподавател в Русенския университет, въведе учениците в математиката, която стои зад решаването на логистичните и други оптимизационни проблеми.  Учениците се запознаха с икономико-производствени задачи за намиране на най-изгоден вариант – тяхната постановка, етапи на решение, приложението им в практиката и възможностите, които Matlab предлага за решаване на такива задачи.

Във втората част от обучението Весела Михова запозна участниците накратко с теория на графите – основни елементи на графите, приложения и често срещани задачи, решавани с графи. Слави Георгиев - докторант към катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет, показа приложението на графите при диверсифициране на риска в инвестиционния портфейл. Иван Георгиев – преподавател в Русенския университет, представи приложение на графите при високочестотно валутно търгуване. Участниците имаха поставени задачи от графи, които решиха с помощта на Matlab.

Обучението по оптимизиране на икономически процеси беше третото и последно обучение в рамките на практикума по финансова математика „Анализирай това“. В практикума взеха участие общо 38 ученици от 7 русенски училища, както и общо 13 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“) и 5 лектори (2 експерти от практиката и 3 преподаватели). В рамките на практикума участниците се учиха още да прилагат статистически похвати в областта на дигиталния маркетинг и реклама и да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси. Учениците получиха сертификати за участието и представянето си от проф. д-р Велизар Павлов – ръководител на катедра „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет.

Весела Михова, главен асистент в катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет и координатор на проекта.

тел.: 0887107142, e-mail: vmicheva@uni-ruse.bg, facebook.com/Анализирай-това-236982910317053

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/