Пропускане до съдържанието на страницата

Русенският университет със специална програма по случай Европейската нощ на учените

сряда, 28 септември 2022

Както всяка година, в последния петък на месец септември, Русенският университет кани своите възпитаници и гражданите да се включат в Европейската нощ на учените.

Наситената програма ще започне в 9:30 ч. на 30 септември в централното фоайе на ректората, където ректорът, акад. Христо Белоев, ще открие изложбата ЗА ЗЕЛЕНА ЕВРОПА С ВЪОБРАЖЕНИЕ с авторски фотографии на нашите талантливи колеги проф. Степан Терзиян и доц. Румяна Лебедова.

В 11:30 ч., в докторантската зала ще започне ДИСКУСИОНЕН КЛУБ НА ТЕМА „ИНТЕЛИГЕНТНИ ГРАДОВЕ“. Като презентатори в събитието ще участват проф. Делия Димитриу от Университет Манчестър, Великобритания и проф. Илия Илиев от Русенски университет. Форматът на дискусионния клуб е хибриден. Линкът за онлайн връзка е: https://meet.uni-ruse.bg/b/tva-f2a-2ny

В 12:30 ч., в зала 2.203 ще започне традиционното събитие за Нощта на учените УЧЕН ЗА ЕДИН ДЕН, в което ученици от средните училища в град Русе ще имат възможност да се докоснат до работата на няколко университетски лаборатории - по Електроника, по Промишлени комуникации и безжични технологии и по Цифрови послойни енергийни системи.

Програмата на Нощта на учените продължава в 14 часа, в зала 2 на Канев център с ПАНЕЛНА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА: ПРОФЕСИИ НА БЪДЕЩЕТО“ с модератор председателят на Студентския съвет Ангел Иванов. В дискусията ще се включат ученици от партньорски средни училища в Русе.

От 15:30 ч., в зала 1 на Канев център ще се състои научно-приложният семинар за докторанти и млади учени ТАНДЕМИ В НАУКАТА ЗА ЗЕЛЕНА И ДИГИТАЛНА ЕВРОПА. В събитието ще вземат участие творчески тандеми от научни ръководители и докторанти, които ще разкрият любопитни подробности от съвместния творчески процес. Сред поканените са тандемите: доц. Галина Иванова – д-р Васил Козов; доц. Ирена Вълова – д-р Цветелина Младенова, доц. Анелия Манукова – докторант Денис Сами и ментор от практиката д-р Деян Левски – фирма Фотолитикс ООД-Русе. 

В 17 часа, в зала 2.101 започва събитието-кулминация на първия ден от програмата на Нощта УЧЕНИ НА СЦЕНАТА. В него ще вземат участие всепризнати и обичани таланти на Русенския университет – проф. Ангел Смрикаров, проф. Степан Терзиян, д-р Искра Илиева и Диана Георгиева в областта на визуалното и приложното изкуство; доц. Мира Душкова и засл. доц. Живодар Душков – с авторска поезия; д-р Ивайло Николаев – с вокални изпълнения; вокално-инструменталната група „Табула Раза“ с най-новите си парчета за любителите на рок и поп музиката. В програмата ще се включат онлайн и талантливи изпълнители от Тараклийския държавен университет.

Своите поздрави към учените от Русенския университет ще поднесат вокална група „Слънце“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова и студио Star Dance с ръководител Антония Косева.

Програмата на Европейската нощ на учените продължава на 1 октомври в 10:30 ч. на площадката пред корпус 2, където акад Белоев ще награди призьорите в състезанието “ИНТЕЛИГЕНТНИ ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ.

В 11 часа на същото място започва шоуто НАУКА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ В АЛЕЯТА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ за децата на преподавателите от Русенския университет и техни гости. Шоуто ще подгряват аниматори от „Веселяците“, а професионалните клубове от Русенския университет ще се включат с интересни демонстрации.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/