Пропускане до съдържанието на страницата

Русенското сдружение „Еквилибриум“ дава нова надежда за живот на дете с тежко вродено заболяване

четвъртък, 19 август 2021

Специалистите от сдружение „Еквилибриум“, които управляват Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и потребност от постоянна медицинска грижа в Русе, успяват да вдъхнат надежда за живот на малко момче. Екипът не се отказва да търси най-добрите решения за децата, да се бори за тях и да успява въпреки трудностите.

Двегодишният Мани /името е променено/ се ражда с хидроцефалия /болест, при която главата се уголемява и нарушава жизнените функции/. Майката е категорична, че не може и не желае да се грижи за детето и иска то да бъде „оставено в дом“. Прогнозите на лекарите не са обнадеждаващи, според тях главата ще продължи да расте и ще се стигне до летален край. По покана на русенския отдел „Закрила на детето“ е проведена среща в университетската  болница „Канев“ в присъствието на майката и социален работник от лечебното заведение за определяне съдбата на момчето. То е настанено в Центъра, а екипът продължава да търси мнението на различни неврохирурзи. Свързват се с проф. д-р Христо Цеков от столичната Сити клиник Аджибадем Токуда, който се наема да извърши животоспасяващата операция.

До датата на интервенцията обиколката на главата на детето нараства с цели 12 см. Операцията преминава успешно, като на Мани е поставен специален имплант.

Днес детето има свое приемно семейство, където се чувства щастливо и обичано. Посещава Дневния център за деца с увреждания към Обединени детски услуги „Слънчо“ на „Еквилибриум“. Специалистите наблюдават значителна положителна промяна в емоционалното и физическото му развитие, след като детето е настанено в семейна среда. Вече се ориентира добре, смее се на глас, може да играе само и всяка сутрин се буди с усмивка. Екипът поддържа непрекъсната връзка с майката, която е в чужбина, и ѝ изпращат постоянна информация за детето. Насърчават я да се събере със сина си, когато е готова.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/