Пропускане до съдържанието на страницата

СУ „Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник с голям концерт

събота, 02 март 2024

Стотици бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на СУ „Христо Ботев“ се събраха снощи в Голямата зала на Доходното здание, за да почетат патронния му празник. Тази година най-старото русенско училище отбелязва 186 години от създаването си и 140 години гимназиално образование. 

Официални гости на празника бяха кметът на Русе Пенчо Милков, зам.-кметът Димитър Недев и началникът на РУО-Русе д-р Росица Георгиева.

„Скъпи ботевци, този празник ни напомня за пореден път за важността на образованието, както и на неговите приносители -  учителите, които с неуморна ангажираност и отдаденост формират не само знанията ни, но и нашата любов към родината. Открийте силата да бъдете най-добри, да преодолявате препятствията и да постигате високи цели, гледайте решително към бъдещето и превръщайте мечите в реалност“, каза в приветственото си слово Пенчо Милков. Той връчи на училищното ръководство почетен плакет на Община Русе.

Концертът започна с националния химн, изпълнен от третокласничката Евгения Ачева. Авторът на текста му Цветан Радославов е бил преподавател в учебното заведение, наричано тогава Мъжката гимназия.

Освен танцовите и музикални изпълнения, присъстващите видяха и два филма за СУ „Христо Ботев“ – продукция на БНТ – Русе и Русенския университет „Ангел Кънчев“. В концерта взеха участие квартет „Слънце“ и Тамбурашки оркестър „Русе“ с ръководител д-р Наталия Константинова, ДЮФА „Зорница“ с худ. ръководители Милена Михова и Добрин Райчев, Спортен клуб „Настроение“ с ръководители семейство Деспотови, Танцова формация „Петрова“ с ръководител Зорница Петрова, Ана Карадимова от Държавна опера-Русе и много възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Празненствата за 186 г. от създаването на училището започнаха още на 10 февруари, когато се проведоха Ботевски математически празници и състезания. На 26 февруари във фоайето на училището бе представена изложба на тема „Уча и творя“ с материали от природни науки, подготвени от ученици от 5-7 клас.

Преди дни ученици от началните класове изнесоха пред паметника на Ботев поетично-музикален рецитал, демонстрирайки рецитаторските си умения.

На 28 февруари в аулата на училището се проведе историческа конференция на тема „140 години гимназиално образование в Русе – мост между поколенията“, а на 29 февруари второкласници се състезаваха в „Буквоплет“. От учебното заведение организират и два конкурса - за фотография и литературен конкурс за есе, писмо, разказ или стихотворение по темите: „Писмо до Ботев“, „Жив е Ботев“, „Всяко знание е щит и копие“. Наградените снимки от фотографския конкурс са включени във виртуална изложба.

Концертът в Доходното здание, който завърши с изпълнение на песните „Тих бял Дунав“ и „Питат ли ме де зората“, е подкрепен от Община Русе и Русенския университет ,,Ангел Кънчев“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/