Пропускане до съдържанието на страницата

ОУ „Иван Вазов“ отбеляза 153-годишнината от създаването си

петък, 01 март 2024

В „Канев Център“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе отбелязана 153-годишнината от създаването на основно училище „Иван Вазов“. На тържественото честване присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, директорът на учебното заведение Теодора Йорданова и старши експертът в РУО – Русе Росица Гочева.

 „Много малко училища в Русе и в България могат да се похвалят със 153-годишна история, тя е чест за Вас и в същото време предполага огромна отговорност. Вие учите в прекрасно, елитно училище, и мисълта за това трябва да ви изпълва с гордост, но и същевременно трябва да полагате неуморни усилия и да бъдете постоянни. Никога не забравяйте, че постиженията на миналото са основа, върху която трябва да изграждаме нашето бъдеще, а това изисква упоритост и целеустременост“, с тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към преподавателите, учениците, родителите и гостите на тържеството.   

Директорът на училището Теодора Йорданова връчи наградите на учениците, спечелили конкурсите, проведени по време на седмицата, посветена на патрона на учебното заведение – Патриарха на българската литература Иван Вазов.

В тържествената програма бяха представени възрожденски песни, рецитал на стихотворения на Иван Вазов, Любен Каравелов и откъси от „Немили-недраги“, както и танцови изпълнения на възпитаници на училището.

Основите на съвременното учебно заведение са поставени през далечната 1871 г., когато в центъра на Русе се открива ново училище—Гирдапското, на името на квартала, каквато е била традицията.

През есента на 1909 г. Русенското българско училищно настоятелство със свое решение дава началото на Гирдапско първоначално училище. През август 1910 г. сградата на учебното заведение е построена. С решение на Русенското училищно настоятелство и по искане на учителския съвет през 1911 г. училището се преименува на „Иван Вазов“. Обучението се води в тези сгради до 1949 г. Сегашната триетажна сграда е построена през 1951 г.

Патронният празник на училището – Ивановден – започва да се празнува от 20 януари /стар стил/ 1928 г. На тази дата е станало освещаване бюста на патрона Иван Вазов от митрополит Михаил. През учебната 1963/1964 г. в експлоатация влиза пристройката /източното крило/, а училището става осмокласно. В този период патронният празник започва да се чества на 2 март.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/