Пропускане до съдържанието на страницата

Тържествена церемония по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2017

четвъртък, 26 октомври 2017

На 31 октомври, вторник, от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание, ще се състои церемонията по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2017 година.

Наградата се учредява през 2005 г. от Община Русе със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители, на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят хуманистичните послания, характерни за патрона на наградата.

В тазгодишното седмо издание на конкурса, претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ са 7. Те са селектирани сред общо 31 постъпили предложения от експертна комисия, назначена от кмета на Община Русе, в състав проф. д-р Милена Кирова – литературен критик, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, проф. д-р Виолета Дечева - театровед, писателят Константин Илиев, носител на наградата за 2005 година, Явор Цанев – известен русенски писател и издател, представител на Постоянната комисия по култура при ОбС – Русе  и Владислав Атанасов – представител на Община Русе.

Номинирани за престижната титла тази година са Иван Станков с „Улици и кораби“, Ангел Игов с „Кротките“, Милен Русков с „Чамкория“, Здравка Евтимова с „Юлски разкази“, Момчил Николов с „Последната територия“, Димана Трънкова с „Празната пещера“ и Валери Стефанов с „Любовни истории от Вавилонската библиотека“.

Имената на номинираните станаха ясни на 30 септември т.г. след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени. Освен статуетка и грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5 000 лева и признанието на широката аудитория.

В рамките на церемонията русенската публика ще има изключителната възможност да се срещне и с известния български режисьор Станимир Трифонов, който ще представи своя документален филм „Елиас Канети – отговор на едно писмо“.

Водещи на събитието ще бъдат актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров, а за празничната атмосфера на церемонията ще допринесат талантливите възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе – Катрин Терзич (пиано) и Виктория Даскалова (цигулка). Сценарият e поверен на Бояна Шандуркова, а видеономинациите са изработени с любезното съдействие на РТВЦ – Русе.

Събитието се организира от Община Русе и е с вход свободен.

АФИШ

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/