Пропускане до съдържанието на страницата

Традиционният Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“ събира 62 танцови и певчески формации

събота, 06 юли 2024

В село Сандрово се провежда 12-ото издание на традиционния Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“. Събитието, което ще обхване целия съботен ден, събира 62 танцови и певчески формации освен от населените места от община Русе, така и от Разград, Силистра, Главиница, Борово, Плевен и др.

Фестивалът тази година е с конкурсен характер, като изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Деница Кънчева – певица на ФТТ „Найден Киров“ и хореограф на Даскало за фолклор „Орисия“-Русе; Йоана Луканова – главен асистент в РУ „Ангел Кънчев“, дългогодишен танцьор във ФТТ „Найден Киров“ и хореограф на Даскало за фолклор „Орисия“-Русе; кметът на Сандрово Георги Пенков, който е и председател на НЧ „Васил Левски-1928 г.“. Те ще определят носителите на трите награди – на кмета, на журито и за цялостно представяне.

Официален гост на събитието бе заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, който приветства организаторите и участниците. „Фестивалът е пример за това как с общи усилия можем да съхраним и предадем на идните поколения богатството на нашето културно наследство. Той ни показва, че фолклорът е не просто минало, а жива част от нашата съвременност, която ни дава чувство за идентичност и ни кара да се гордеем с корените си“, каза зам.-кметът.

Събитието започна в 8:30 ч. в двора на местното училище с представяне на Клуб за спорт и танци “Фламинго“ ЕТНО,  НЧ "Светлина-1928"–с. Хотанца и най-възрастния участник – 75 годишният гъдулар Янко Янков. Програмата на фестивала включва изпълнения на над 700 участници.

Гостите на събитието ще имат възможността да дегустират вкусна рибена и бобена чорба, приготвени от готвач от Сдружението за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“. На фестивала са представени и занаятчийски продукти от различни региони на страната. В двора на училището организаторите са подготвили и няколко възстановки на селския бит от далечното минало.

Фестивалът ще завърши с богата концертна програма с участието на народната певица Славка Калчева.

Фолклорният форум се реализира с подкрепата на Община Русе, Кметство Сандрово, училищното настоятелство на селото и Народно читалище „Васил Левски 1928 г.“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/