Пропускане до съдържанието на страницата

Царството на цветята се пренася в центъра на Русе

сряда, 05 октомври 2016

Близо 50 талантливи деца и младежи в атрактивни костюми ще представят детска оперета „Ани в царството на цветята“ в центъра на Русе в края на октомври тази година. Спектакълът е по проект на Държавна опера – Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Реализира се в партньорство с ,група за театър „Камила“. В него участват  и балерини от НУИ “Професор Веселин Стоянов” с хореограф Деница Анчева.

В рамките на проекта за първи път в България са написани либрето и музика за цялостен спектакъл само за деца изпълнители. Либретото на “Ани в царството на цветята” е дело на Илия Деведжиев,  вдъхновено от повестта “Царството на цветята” на белгийският поет Морис Карем.  Карем е класик от началото на ХХ век и е наричан още народния учител на Белгия. Пише от 13-годишен, автор е на 60 книги. Провъзгласен за „крал на поетите” през 1972 г. в Париж.

Автор на музиката е диригентът и композитор Иван Кръстев, а към звездния екип се присъединява и режисьорът Росица Миновска – Деведжиева.  Сценографията и костюмите са по идея на Елица Георгиева.

Вокален педагог и диригент е Свилен Димитров, диригент на хоровите хормации в НУИ “Професор Веселин Стоянов”. Балетни педагози на малките артисти са балерините от русенска опера Малина Арнаудова и Радка Атанасова.

Проектът Детска оперета „Ани в царството на цветята“  цели да превърне талантливите деца на Русе от зрители в салоните в изпълнители. Участниците са на възраст от 7 до над 20 години и са подбрани чрез кастинг. Сред тях има певци и танцьори. По спектакъла се работи повече от половин година.  

Готовият творчески продукт ще бъде представен на открита сцена за първи път в края на октомври 2016 г. на площад „Свобода“ в Русе.

Състав на творчески екип:

Либрето Илия Деведжиев

Актьор с роли в кукления и драматичния театър и операта в Русе. Автор на пиеси за деца, сценарии за мултимедийни спектакли,

исторически възстановки и сценарии на телевизионни предавания, както и на книжките “Билет за баня”, “Глупости на търкалета”, “Гатанки за малки и големи”, “Питанка от каолин за света злен и син”. Деведжиев е създател и мениджър на Група за театър КАМИЛА. Носител е на  Първа награда на национален конкурс за детска пиеса – Силистра, на Награда за драматизация на детско произведение – Ямбол, на Втора награда от поетичния конкурс “В полите на Витоша” – София и на Награда Русе за сценични изкуства.

Композитор Иван Кръстев

Диригент и композитор, ученик на Парашкев Хаджиев. Завършва Музикалната академия със стипендия “Панчо Владигеров” на Съюза на българските композитори и Министерството на културата. Специализира при проф. Карл Остерайхер оперно-симфонично дирижиране във Виена.

Автор е на музиката на операта “Хористката” и много спектакли в драматичния и кукления театър. Дирижира спектакли на Видин Даскалов в големите оперни театри на Страната. Работи в Испания като композитор, диригент, професор по пиано и вокал в Кралска академия за изящни изкуства и частното висше училище „Прогресо музикал“.

Твори с именити изпълнители като: Росио Хурадо, Фернандо Спига, Хулио Иглесиас, Жерба Буена, Тереза Бердера, Тереза Фуентес, Мария Хосе Травеседо, Антонио Надал и много други.

Работи с личния менажер на Пласидо Доминго Хосе Мария Чинчия, по чието предложение създава групата “Трите сопрана“- по-късно преименувана в „Сопран старс“ за съвместни концерти с Тримата тенори.

Автор е на музиката към филмите “Когато говориш с приятел“,“Един герой в живота“ с режисьор Мигел Лисондо Мартинес.

Членува в SGAE и в съюза на артистите на Испания. Негови авторски са спектаклите “Пиано, болеро и танго“ с Фернандо Спига и „ Астрален концерт“ по идея на Пако Рабан.

Работи с менажерите на Марта Санчес Енрике Лумбрерас и Нели ди Рома, както и с Алдо Самбрел и Кандида Лопескано.

Дирижира новогодишните концерти в Испания с оркестъра на радиото и телевизията. Почетен гражданин на Мадрид, Ибиса и Кадис.

От 2008 живее и работи в България: дирижира оперетата “Царицата на чардаша“, операта“ Травиата“ и  кантатно-ораториалната творба “Кармина Бурана“ на Карл Орф във варненска опера, създава своя музикална школа “Арт-старс“,в която преподава оперно, поп  пеене и пиано.

От 2015 работи като музикален ръководител и композитор към Държавния куклен театър във Варна.

От няколко години работи с голямата дама на българския поп -Маргарита Хранова.

Режисьор - Росица Минковска-Деведжиева

Куклен режисьор с награда “Златен делфин” от международен куклен фестивал Варна, награда за образователен текст от международен куклен фестивал в Ямбол и Благоевград, награда на детското жури от международен куклен фестивал в Силистра, награди от фестивали в Украйна и Република Сръбска (Босна и Херцеговина). Режисьор на десетки куклени спектакли в България, Германия и Италия. Режисьор на коопродукции, мюзикъл и спектакли за деца в драматичния театър. Расица Миновска – Деведжиева е   театрален педагог на ателиета за деца. Директор на Куклен театър Русе от 1997 до 2006 г.

В момента тя е артистичен директор на Група за театър КАМИЛА.

Педагог и супервайзър на куклената секция на международния проект за обучаване на млади актьори и работа с деца в риск на фондация “Ден Гри” в Кения.

През 2005 г. изнася доклад на ІV-та международна конференция “Андерсен между литературата за деца и литературата за възрастни” – Одензе, Дания;

През 2012 г. представя България на  Международната конференция “Братя Грим днес: “Детски и семейни приказки” и тяхното наследство, 200 години по-късно” – Лисабон, Португалия;

Сценограф -  ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА

Възпитаник на Националната художествена академия – София, където завършва през 1998 г., специализира в сценографския клас на проф. Светослав Кокалов. От 2009 до 2015 г., е на щат в ДТ "Сава Огнянов" – Русе. От 2016 г. работи в Младежки театър “Николай Бинев”, София. Има множество сценографски и костюмографски решения в български и международни проекти, за част от които е получила престижни награди:

ИКАР 2014 за сценография и костюми съвместно с Венелин Шурелов -  за “Напразни усилия на любовта“ в театър „София“ и  „Канкун“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна.

АСКЕЕР 2014 за костюми -  за “Фотоапарати” в театър “Възраждане”, София

Награда за сценография на Национален фестивал на малките театрални форми, Враца 2009 -  за “Фламбе” на Драматичен театър, Русе

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/