Пропускане до съдържанието на страницата

Ученици от Русе разгадават тайната на здравословния начин на живот

вторник, 27 септември 2016

Днес в офиса на БЧК – Русе  се състоя пресконференция по повод старта на проект „За един по – здрав  живот”, който се реализира по идея на Сдружение „Евромед Консулт“ в партньорство с Български Младежки Червен Кръст – Русе.  Проектът се финансира по програма „Знание и растеж“ от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт.      

На пресконференцията присъстваха Радослав Дудев –Председател на Сдружение „Евромед консулт“, Светлина Колева - ръководител на проекта, Антоанета Ябанозова –представител на БЧК – Русе,  Елена Минкова – Изпълнителен директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“  

Идеята беше представена от Светлина Колева. „За един по-здрав живот“ е проект, в рамките на който ще се организират поредица от обучения за русенски ученици на възраст от 10 до 16 години  на тема  „Здравословно хранене“.  Обученията ще се извършват с помощта на членове на БМЧК, които имат богат опит в работата по проблема. В тях ще се включи и русенския гастроентеролог д-р Красимир Гайтанджиев. Темите са свързани със здравословното хранене, активният начин на живот, вредата от употребата на алкохол и тютюнопушенето, както и овладяването на стреса.   

20 доброволци ще бъдат обучени за лектори и ще се работи по метода „връстници обучават връстници“. Преминалите курса на обучение ще влязат в класните стаи в училищата на територията на гр. Русе, за да обяснят по достъпен и разбираем начин на младежите каква е тайната на здравословния начин на живот, коментира Антоанета Ябанозова .

В края на проекта се предвижда кулинарен двубой между отбори на  доброволците – обучители, които ще приготвят здравословно меню.
Проектът ще  продължи до края на 2016 година.

Идеята е провокирана от тревожната тенденция, свързана с наднорменото тегло и влошаващото се здраве на децата в България.  Целите са да се формират навици, които ще допринесат за по-добро здравословно състояние  и за насърчаване на младите хора към доброволчество в областта на  хуманитарните дейности.

 „Това е вид познание, което трябва да стигне до възможно повече млади хора, поради това екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт застанахме зад тази идея“, коментира Елена Минкова. Тя изрази надежда, че реализирането на проекта ще е плод на едно пълноценно партньорство и ще доведе до  много добри резултати.        

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/