Пропускане до съдържанието на страницата

Общински младежки дом - Русе покори Италия

сряда, 28 септември 2016

Танцово студио „Импулс” и вокална група „Приста” към Общински младежки дом – Русе участваха в 15-тия международен фестивал „Sopra vista” в Римини, Италия. В тазгодишното издание под надслов „Плажовете на Италия 2016” се включиха 19 групи от България, Естония, Литва, Унгария, Полша, Словения и Мароко.

Фестивалът се проведе в две вечери, като първата участниците представиха атрактивно дефиле по главната улица на курорта Ричоне, Римини. Българската група развя националния трибагреник и знамето на Община Русе, а туристи и италианци не спираха да се снимат с атрактивните участници от България. В първия концерт пред сградата на туристическия център в Ричоне, момичетата от балет „Импулс” с хореограф Петя Бонева представиха модерни танци, специално подготвени за фестивала, а втората вечер спечелиха сърцата на публиката с атрактивни костюми и слънчево излъчване по време на прецизните изпълнения върху фолклорни обработки.

В публиката имаше и българи, които са пропътували десетки километри, за да се докоснат до българското танцово изкуство. Със сълзи в очите след края на спектакъла, те споделиха, че са изключително впечатлени именно от програмата, представена от техните сънародници – от момичетата от „Импулс”, както и от въздействащите гласове на вокална група „Приста” с ръководител Доротея Бальовска. Със солово изпълнение се представи и водещата мажоретка на мажоретен състав „Екстрийм” към ОМД-Русе Рая Велчева, която също впечатли с иновативност и грациозност.

Любопитен факт и изключително преживяване за русенската група беше заснемането на видео за участниците от Русе на плажната ивица в Ричоне от екип на „Rai uno”, което ще е реклама не само за самия фестивал, но и за Русе и България. Момичетата и момчетата бяха приятно  изненадани, че след представянето си първата вечер, именно те бяха избрани като най-атрактивните участници, за да са лицата на видеото, заснето от екипа на известната италианска телевизия.

При награждаването на момичетата и момчетата и техните ръководители - с плакет, картина и грамота и дискове от миналогодишното издание, директорът на фестивала Роберто Кастелини  отправи покана за участие на „Импулс”, „Приста” и мажоретния състав, догодина, в Лидо ди Йезоло, Венеция. „Представянето на Русе беше вдъхновяващо и едно от най-запомнящите се, с истинско присъствие на сцената. Благодарим на Община Русе, на Общински младежки дом – Русе, че ни подарихте това вълнуващо преживяване, очакваме ви и догодина”, заяви  артистичният директор. От името на русенската група, директорът на Младежкия дом Красимира Николаева подари на организаторите картина със символа на града ни - Паметникът на свободата, специално нарисувана за повода от русенския ученик Борис Атанасов. 

Извън фестивалната програма, децата успяха да разгледат част от красивата и топла Италия като посетиха Венеция и република Сан Марино. Участието във фестивала „Sopra vista” стана факт, благодарение и на подкрепата на общинска фондация „Русе – град на свободния дух”, която традиционно подпомага изявите на талантливите русенски деца.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/