Пропускане до съдържанието на страницата

В навечерието на 24-ти май кметът Пламен Стоилов връчи награди „Русе“, „Млад творец“ и „Студент на годината“

четвъртък, 23 май 2019

Тази вечер се проведе тържествената церемония-концерт в Доходно здание, на която кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов връчи ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. За трета поредна година беше връчена и Награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

„Тази церемония се превръща в истински празник за нашия град. Вашите постижения са резултат от много часове, прекарани в подготовка и усъвършенстване, а резултатите, които показвате са достойни за възхищение. Изявявайки своите дарби, таланти и умения в различни сфери, успявате да формирате изключителни качества – те ще Ви учат да отстоявате себе си, да имате самочувствие и мнението ви да се цени“, заяви г-н Стоилов в словото си.

В програмата се включиха Русенска филхармония с диригент Михаил Кътев и Детски хор “ Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. Водещи бяха Ралица Константинова и Борислав Вежинов.

С Награда „Русе“ бяха отличени:

В Раздел „Образование и наука“:

- Категория: Oсновно и средно образование:Кръстина Атанасова, старши учител спортни дейности в Център за подкрепа и личностно развитие – ученическа спортна школа Русе, където успешно развива ученическия и масов спорт сред подрастващите. Многобройните призови места и държавни титли във всички възрастови групи при момичета и момчета са доказателство за нейния професионализъм като педагог и треньор.

Известна със своята последователност, взискателност, ясни принципи и търпение, утвърждава русенския  професионален спорт в национално и международно измерение.

- Категория: цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висшето образование: Галин Ганчев- педагог от 42 години, от които 30 е директор на училище, а повече от 15 години – на най-голямото училище в България. И днес Средно училище „Васил Левски“ е сред най-големите учебни заведения в страната, предпочитано място за развитие както на ученици, така и на педагози. Едно от малкото места в страната с развита образователна база за изучаване на източни езици и култура. Професионалист с усет за развитие и изграждане на модерно и съвременно учебно заведение, което отговаря на новите образователни изисквания, той е не само ръководител , но и общественик с грижа и внимание към проблемите и бъдещото развитие на русенското образование.

- Категория: Oбразователна институция или учителски екип:Учителският екип на ДГ „Слънце“, гр. Русе - работи всеотдайно с децата от възрастовите групи на предучилищната подготовка с модерни методи на взаимодействие за постигане на широко познание. Резултатите на педагозите са видни в широкия кръгозор на възпитаниците от детската градина, тяхното индивидуално развитие – плод на креативни занимания, провеждани както в детската градина, така и в други образователни и културни институции в община Русе.

- Категория: учителски екип от основни, средни училища и професионални гимназии:Педагогическият колектив наСредно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ записа в своята 27-годишна история възходящи фундаменти, с които от основно училище „Климент Охридски“ достигна настоящия статут на профилирано учебно заведение със засилено изучаване на немски и английски език, оторизирано да предоставя възможност за придобиване на престижни езикови сертификати. Училището е сред водещите образователни институции в град Русе. Неговото име русенци свързват с гаранция за качествено обучение, заети престижни места на възпитаниците му на областни, национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

- Категория: висше образование и наука:Проф. д-р инж. Красимир Мартевзапочва академичната си кариера в Русенския университет и през годините е част от учебното и административно ръководство на висшето училище. Автор и съавтор на седем патента и изобретения, осемдесет и една статии и доклади, монография, учебници и помагала. С цялостната си академична и обществена дейност утвърждава Русенския университет като значима образователна институция в регионален, национален и международен мащаб. Той проявява инициативност, креативност, притежава административен капацитет и организационни умения. Със своя дългогодишен опит и дипломатичност той заема активна обществена позиция, която допринася за издигане авторитета на града и региона.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука:Проф. д-р инж. Генчо Поповзаема редица ръководни длъжности в Русенския университет , сред които декан на Аграрно-индустриалния факултет, директор на научно изследователския сектор, ръководител на катедра Топлотехника, хидравлика и екология и други. Той е автор и съавтор на над 120 научни публикации и редица учебни пособия.

Цялостният му професионален път, академична експертиза и обществена дейност, издигат името на Русенския университет като висша образователна институция с висок рейтинг и хоризонти за развитие. Отличава се с активна гражданска позиция и съществен принос за авторитета на града и региона.

- Категория: образователна институция, преподавателски или научен екип: Факултет „Природни науки и образование“през настоящата година навършва четвърт век от основаването си, той е важен и значим фактор, както в обучението на педагогически кадри, специалисти по математика и информатика в Русе, така и в осъществяването на научно-изследователска работа в областите математика, компютърни науки, педагогика, езикознание, литературознание, фолклор и етнология, изкуствознание и културология.

В раздел „Изкуство и култура“:

- Категория: литература:Хачик Лебикяне утвърден историограф в областта на културното наследство. Неговите изследвания се опират на исторически извори и собствени спомени за най-новата история на града. Активен участник в дейности на Регионалния исторически музей в Русе, със значим принос за много изледователски инициативи, резултат от което са множество публикации и книги с краеведски характер. Особено значима е книгата му „Русе – маршрути на спомена“, в която събира изследвания върху царевия камък в Русе и страната, Паметника на Свободата, Доходно здание, Халите, кина и други местни забележителности.

- Категория сценични изкуства:Росица Миновска-Деведжиевае един от талантливите и широко признати режисьори на съвременния куклен театър, артист със сериозен принос за развитието на сценичните изкуства в България. Дългогодишен директор на Държавния куклен театър в Русе, днес с нейното име свързваме редица значими за нашия град начинания като Детския театър „Камила“, Русенската детска опера и редица други проекти, в които Росица Миновска влага целия си творчески опит за развитието на талантливите деца на Русе.

- Категория: изобразително изкуство:Огнян Балканджиеве изтъкнат русенски художник, който свързва своите творби с всичко онова, което град Русе олицетворява: архитектурен облик, духовност , стремеж към свобода. С особено внимание и отдаденост общува чрез творчеството си с децата, вдъхновява ги и ги насърчава да възприемат света с широко отворени очи. Познат на много русенци с усмихнатите си шаржове, художникът обогатява много галерии и частни колекции със своите произведения в различни жанрове, гледни точки и творчески техники.

- Категория: цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата: Георги Делиганев– вокален педагог и хоров експерт, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и консултант на Държавна опера – Русе. Знакова фигура за Русе и България, един от малцината големи български вокални педагози с  изключителни заслуги за развитието на съвременната хорово-певческа школа в България, отгледал над 130 свои възпитаници, повечето от които днес славят името на България по световните оперни сцени.

- Категория: творчески екип или културна организация:В своята 26-годишна история Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“при Общински младежки дом – Русе, се утвърждава като уважавана хорова формация с богат репертоар и над 400 концертни и сценични изяви в страната и чужбина. Създателят и настоящ диригент на хора – Мина Драгнева-Влайкова е музикален педагог със специален подход към децата, чрез който формира тяхното отношение към музиката, пеенето, развива тяхната вокална техника и усет за хармония. В резултат на това хорът е завоювал много призови места на престижни национални и международни фестивали и конкурси.

За „студент на годината“ бяха отличени: Борислав Чакъров, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Финансова математика“; Николай Маринов, РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Компютърни системи и технологии“и  Мария-Десислава Атанасова– Химикотехнологичен и металургичен университет - София, специалност „Полимерно инженерство“. По време на своето следване, Борислав печели голям брой награди от олимпиади , награден за отличен успех за 2016/2017 г., зад гърба си вече има научна публикация. Николай активно участва в различни студентски състезания, на които завоюва призови места. Класиран за световните финали в ежегоно провежданото от NASA състезание – „NASA Space Apps 2018“, а Мария-Десислава има отличен успех , участва в проект „Студентски практики – Фаза 1“ на Института по полимери към Българска академия на науките, както и в научна сесия „Младите учени в света на полимерите“ на същия институт.

„Творец на годината“ стана Димитър Димитров– ученик в класа по флейта на г-жа Красимира Великова в Национално училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“ – Русе. Носител на множество награди от национални и международни музикални конкурси, отличен с годишна награда от министъра на културата през 2018 г. Многобройни са успехите му като солист и камерен изпълнител. Една от младите надежди на българското флейтово изкуство, която вече защитава авторитета на българската култура на международна сцена.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Последни Новини

виж всички новини >

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/