Пропускане до съдържанието на страницата

Стартира ремонтът на Пантеона на възрожденците в Русе

сряда, 22 май 2019

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Днес, 22.05.2019 г., се проведе официална церемония във връзка със стартирането на ремонт на сградата и околното пространство на Пантеона на възрожденците по проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, финансиран по Програма Интеррег Румъния-България 2014-2020 г.

На събитието присъстваха г-жа Николета Минку –изпълнителен директор на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш за границата Румъния-България и г-жа Славена Желева-Петрова –ръководител на отдел „Оценяване“, зам.-кметът по комунални дейности и ръководител на проекта г-жа Наталия Кръстева, зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански,главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, директорът на дирекция „Европейски програми“ в Община Гюргево и координатор на проекта г-жа Янка Мека, екипът на проекта и представители на медиите.      

Събитието откри г-жа Ренета Рошкева –уредник в Регионален исторически музей – Русе и експерт „Опазване на историческото наследство“по проекта. Тя припомни значими факти, свързани с историята на националния паметник-костница, идеята за чието построяване в чест на заслужилите за освобождението герои датира от началото на ХХ век. Зам.-кметът г-жа Наталия Кръстева подчерта значението на проекта за повишаване туристическия потенциал на Еврорегион Русе-Гюргево, а приветствия отправиха също г-жа Николета Минку и г-жа Янка Мека.

Ремонтните дейности включват укрепване на конструкцията на главния вход и отводняване, вътрешни ремонтни работи, външна топло и хидроизолация, външно и вътрешно осветление, почистване и подмяна на позлатата на купола. Националният паметник също така ще бъде оборудван с модерна мултимедийна техника.В румънската част на проекта е предвидено облагородяване на Крепостта в Гюргево. Двата обекта ще бъдат включени в общ туристически маршрут, в основата на който ще бъде споделеното културно-историческо наследство на двата града.  Целта е общата история на еврорегиона да бъде използвана като основа за създаване на модерни, интегрирани туристически продукти и услуги, които ще бъдат съвместно управлявани и популяризирани, за да се превърне той в атрактивна туристическа дестинация.

Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Зелен регион“, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“ и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност на проекта за двата партньора е 1 426 760,12евро(2 790 457, 44 лв.) Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 212 746,09 евро (2 371 888,80 лв.) Предвидените средства за Община Русе са в размер на 928 182,18 евро (1 815 338, 71 лв.)

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Последни Новини

виж всички новини >

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/