Пропускане до съдържанието на страницата

В Русе беше открита първата точка за безплатен и безжичен достъп до интернет

събота, 04 май 2019

Днес, в центъра на Русе се състоя официалното откриване и демонстрация на първата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернет.На събитието присъстваха -Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Пламен Нунев – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, Светлана Ангелова – народен представител от ГЕРБ, Андриан Райков – народен представител от ГЕРБ, д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“, Валентин Колев – зам. областен управител на Област Русе, Андрей Новаков и жители на града. Първата инсталирана точка в Русе е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата.

„В Русе предвиждамеинсталирането на още точки за достъп до безплатен интернет - по Крайбрежната алея, пл. «Батенберг» и в Парка на младежта около Вазата, заяви г-н Стоилов.

Мария Габриел привества всички присъстващи и с радост обяви, че град Русе е бил сред първите селектирани градовена инициативата WiFi4EU.„Честито на Русе, честито за една придобивка, зад която стои труд, желание за развитие на града и най-вече за подобряване живота на русенци“, допълни г-жа Габриел и направи демострация на безжичната мрежа. За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата WiFi4EU и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г. Ваучерът ще бъде използван за инсталиране на Wi-Fi оборудване на обществени места в Русе, където все още няма точки за достъп до безжичен интернет. Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД. Срокът за изграждане на останалите безжични точки е до юли 2020 г.Целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на Европейския съюз чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради в общини в цяла Европа.

Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата.

Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/