Пропускане до съдържанието на страницата

За първи път България и Румъния обединяват усилия за ефективно управление на риска от прекомерно разпространение на насекоми по поречието на река Дунав

вторник, 16 януари 2018

Институционална обединеност, синхрон и координация на дейностите между всички институции, ангажирани с провеждане на ефективна борба с популацията на насекоми, е най-устойчивият резултат от съвместен българо-румънски проект. Това каза днес Пламен Стоилов, кмет на Община Русе и председател на Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, във връзка с приключването на проект „Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния-България“.

По време на заключителната конференция, която се проведе днес в гр. Русе, бе подписано Рамково споразумение за създаване на институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерното разпространение на насекоми в трансграничния регион Румъния-България между Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (България) и Фондация „Жива природа“ (Румъния).

Към споразумението официално се присъедини Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез писмо за подкрепа от зам.-министър Красимир Живков. Той подчерта, че като отговорна институция по изпълнение на политиките по околна среда, МОСВ ще оказва подкрепа на дунавските общини при водената от тях политика.

В събитието взеха участие кметове на дунавски общини и представители на областни администрации, които станаха част от партньорството.

Целта на Рамковото споразумение е координирано и ефективно управление на риска от прекомерното разпространение на насекоми в трансграничния регион Румъния-България. Около тази цел се обединиха компетентните институции, ангажирани в борбата с насекоми от трансграничния регион. За първи път те разполагат със съвместен българско-румънски документ за осъществяване на ефективно партньорство - Стратегия за контрол на популацията на насекоми, която е с времеви хоризонт до 2030 г.

В нея са включени всички мнения, идеи, предложения и препоръки от проведените 14 кръгли маси в България и Румъния: в Русе, Силистра, Плевен, Видин, Констанца, Кълъраш, Гюргево, Крайова и Дробета-Турну Северин. Повече от 500 представители на заинтересованите страни - местни и регионални власти, регионални здравни инспекции (РЗИ) в България и санитарни и ветеринарни служби в Румъния, научни институти, граждански организации, асоциации на бизнеси и бизнеси в областта на дезинсекцията участваха в обществените консултации в рамките на Проекта.

Чрез първата по рода си българо-румънска географска информационна система се осигурява съвременен инструмент, който да подпомага работата на институциите от двете страни на Дунав. Тя обхваща територията на целия трансграничен регион. Системата съдържа и визуализира общогеографски и тематични данни за територията като видове водоеми, растителност, ареали на разпространение на видовете насекоми и др. Информацията от базата данни позволява точно да се определят зоните, подлежащи на третиране със съответните агенти. За зоните могат да се въвеждат данни за всички провеждани мероприятия с детайли по отношение на агенти, количества, способи, срокове, потенциални опасности, причинени от третирането, график за извършване и отговорни лица.

Администрациите на 76 български общини и 16 общини, 20 града и 520 комуни в Румъния имат достъп до базата данни за всички провеждани мероприятия с детайли по отношение на агенти, количества, способи, срокове, потенциални опасности, причинени от третирането, график за извършване и отговорни лица.

Съвместната система подпомага потребителите да виждат границите на всички обособени рискови зони, да планират дезинсекционните дейности и да ги координират със съседите си, да проследяват начина, по който те се третират и да се информират относно действията на всички компетентни институции.

За решаването на толкова остър проблем, с висока обществена значимост, единственото ефективно решение е използването на съвременни, иновативни и авангардни модели за управление на процеса, каквато е ГИС, благодарение на които да се планират и провеждат координирани, стратегически очертани и превантивни политики, а не ежегодни, скъпоструващи, реактивни действия.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/