Пропускане до съдържанието на страницата

Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански откри Европейската нощ на учените в Русе

петък, 30 септември 2016

Днес, на площад „Батенберг“ се състоя официалното откриване на „Нощ на учените – гр. Русе 2016 г.“ С приветствено слово се включи заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански. На събитието присъстваха още доц. д-р Юлиана Попова – зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество в Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. Ана Пройкова – заместник-председател на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към Европейската комисия и г-жа Петя Ганчева – експерт програми и проекти към Русенска търговско-индустриална камара.

Г-н Карапчански се обърна към присъстващите с думите:„За мен е удоволствие да бъда част от днешния празник. Радвам се, че нашият град е с привилегията да бъде сред тези 200 европейски града, които участват в инициативата.“ Той добави, че на град Русе му приляга да бъде част от Европейската нощ на учените и в тази връзка подобни събития допълват визията за развитие на Русе като град на знанията и иновациите в контекста на Стратегията за интелигентна специализация. Той връчи поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов и пожела успех и вдъхновение на участниците.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в 14 държави и в повече от 200 града в цяла Европа и е инициатива на Европейската комисия. Събитието през 2016 и 2017 г. се координира от консорциум от организации, като координатор на програмата на местно ниво в Русе е Русенска търговско-индустриална камара.

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани граждани и цели да разкаже за научните постижения на достъпен език и да демонстрира ползите от научната дейност.

Разнообразните събития, продължаващи до 24 часа, са разпределени на различни места – Русенски университет „Ангел Кънчев“, градинката на пл. „Александър Батенберг“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Екомузей с аквариум и Регионалния исторически музей. В програмата са включени над 20 събития - изложения, дискусии, лекции, презентации, демонстрации и игри. Основни теми са виртуалната реалност, здравословното хранене, ДНК редакция, четене на римски монети, пермакултурно земеделие и др.

Целта на събитието е да представи пред широката публика учените като отговорни членове на обществото, едновременно новаторски настроени и разбираеми, хора с необикновени и вълнуващи задължения. Целта е също да се илюстрират научните постижения, променящи всекидневния живот и да се улеснят контактите между различни социални групи и споделянето на техните визи за бъдещето.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/