Пропускане до съдържанието на страницата

Зам.-кметът Наталия Кръстева присъства на откриването на изложбата "Пясъчните дюни и скалните местообитания - част от красивата природа на България"

вторник, 14 февруари 2017

Днес в русенския Екомузей беше открита пътуващата изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“. На събитието присъстваха зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, директорът на Регионален исторически музей проф. Николай Ненов, проф. Светлана Банчева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ)към БАН, десетки гости и посетители.

Г-жа Кръстева връчи поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов с пожелания за много успешни бъдещи проекти. Тя отправи още поздравления по повод 14-и февруари - Трифоновден и Деня на археологията.

Експозицията представя красиви забележителности от България със специфично биоразнообразие и видове, включени в Червената книга – примери за богатство на животинския и растителен свят. Презентирано беше разнообразието от дюни по Черноморското крайбрежие, както и скалите и сипеите в предпланинските и планински територии на България, които остават извън екологичната мрежа Натура 2000.

Изложбата е изготвена в рамките на проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България” по програма „Биологично разнообразие и екосистеми“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и националния бюджет. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистеми и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите им. Проучванията са проведени в периода 2015-2017 година, а една от задачите е била да се документират със снимки, превърнали се в пътуваща изложба, която се споделя с повече хора, представяйки биоразнообразието и възможностите за туризъм.

В края на презентацията, проф. Банчева поднесе специален подарък за Музея - Трите тома на Червената книга.

Експозицията може да се посети в музейните зали до 21.02.2017 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/