Пропускане до съдържанието на страницата

Заместник-кметът Иван Григоров се срещна с 23-ма доброволци по програма "Еразъм+"

вторник, 20 юни 2017

Днес, в Заседателната зала на Община Русе, заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров проведе среща с доброволци по международен доброволчески проект „Духът на карнавала“, който се реализира от Сдружение „Вдъхновение“ с подкрепата на Младежки дом, финансиран от програма „Еразъм +“.  На събитието присъстваха също директорът на ОП „Русе Арт“ Мариан Савов, директорът на Общински младежки дом Красимира Николаева и ръководителят на клуб „Младежки парламент“ към Общински младежки дом Теодора Траянова.

Двадесет и тримата доброволци са от 5 чуждестранни организации от Италия, Испания, Гърция и Португалия. Те са на посещение в Русе от 1 до 30 юни от Европейската доброволческа служба, която е дейност по програмата „Еразъм+“ и дава възможност на хора от 17 до 30-годишна възраст да прекарат от две седмици до максимум една година в страна различна от родната, като правят нещо полезно за местното общество.

Визитата им е обвързана с участие и подпомагане на културните събития в Русенския карнавал. Тъй като 23-мата доброволци са участвали в дейности по организацията на фестивали в родните им страни, в рамките на 30 дни те имат възможност да се включат в дейностите по планиране, реализиране и оценка на Русенския карнавал.

По време на срещата участниците обсъдиха разнообразни теми, свързани с културните събития в града, спорта, забележителностите и всички единодушно заключиха, че усилията са били възнаграждаващи. Доброволците от Испания живеят в Тенерифе и разказаха за техния карнавал, който е един от най-големите в Европа и се провежда в рамките на три седмици, португалците пък се похвалиха с най-пищния карнавал в Европа. Всички обаче заедно ще се включат в русенския карнавал в събота, където ще бъдат облечени с атрактивни костюми и ще забавляват гостите на града. Младежите споделиха със заместник-кмета, че са очаровани от красивите сгради на Русе, хората и площадите. Всички те споделиха, че ще се разделят трудно с града и хората, които са срещнали тук. Г-н Григоров от своя страна благодари на младежите за милите думи и им обясни, че Русе е градът на първите неща в България, носещ европейския дух и култура.

До момента, доброволците са участвали в разнообразни дейности, посещавали са русенски училища, сред които и СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Васил Левски“, ПАГ „Гео Милев“, СУ „Любен Каравелов“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и др., където са представяли презентации с информация как празнуват Карнавала в техните страни. Младежите изучават и български език, като уроците се провеждат в Младежки дом Русе, който партнира на Сдружението с материален и човешки ресурс.

От сряда до събота включително, в часовете от 11 до 13 ч. и от 17 до 19ч., на площад „Свобода“ и пред Доходното здание, младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Също така предстоят и много интересни уъркшопи, организирани от доброволците за жителите и гостите на града. Инициативата е част от проекта, като целта е да популяризират сред максимален брой хора, предстоящия в събота Карнавал.

В края на срещата, г-н Григоров пожела на участниците да продължават да изпълняват доброволческата си мисия и да бъдат все така всеотдайни и упорити пред предизвикателствата на ежедневието.

Проектът е администриран от Център за развитие на човешките ресурси и се финансира по европейската програма за образование, обучение, младежи и спорт „Еразъм+“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/