Пропускане до съдържанието на страницата

Започна Иновационният лагер за декарбонизация на транспорта в Русе и региона

вторник, 10 май 2022

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев и кметът на Община Русе Пенчо Милков откриха днес Иновационния лагер за декарбонизация на транспорта в Русе и региона. Той ще се проведе в периода 10-13 май и основен партньор на двете институции е Асоциацията на дунавските общини „Дунав“.

„Със събитието ще се измине целият път от гражданската енергия през знанието на научната общност до прерастването им в конкретни задачи към представителите на обществените организации и реализирането им“, подчерта Пенчо Милков.

Поздрав към гостите отправи ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, който разказа за капацитета, с който институцията разполага, за въвеждането на практика на генерираните по време на лагера идеи.

В събитието се включиха и евродепутатът и член на Комисията по транспорта в ЕП Петър Витанов, Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, зам.-областният управител Людмил Христов, официални лица и граждани.

         „Преди години Русе бе първият град, който заяви, че иска да диша чист въздух, затова вярвам, че няма друго място в България, където темата за декарбонизацията да получи по-голяма чуваемост“, заяви Петър Витанов.

         Програмата на лагера ще продължи с 8 работни групи, съставени от представители на научната общност, гражданските организации, политиката и бизнеса. Темите, по които ще се търсят решения, са:

- градска мобилност;

- образование в транспорта;

- мултимодални системи;

- алтернативен транспорт;

- транспорт по вътрешни водни пътища/ пристанищни градове;

- дигитализация в транспорта;

- модели на партньорство;

- регулаторни бариери и решения.

Целта е генерираните по време на лагера прототипи и концепции да бъдат събрани, описани и заложени в бъдещите стратегически документи на общината. Решенията на проблемите, които участниците дадат, ще бъдат изпратени и към Европейската комисия. Подготвени като проектни идеи, те ще имат предимство при кандидатстването за европейско финансиране, което да осигури осъществяването им.

Лагерът се организира в изпълнение на проект по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) „Науката среща регионите“, като Община Русе е една от 14-те регионални и местни администрации, в които ще се реализират дейности.

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, който изпрати официален поздрав към организаторите.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/