Пропускане до съдържанието на страницата

25 години АДО "Дунав" - споделена визия за Дунавския регион

понеделник, 20 ноември 2017

На 17 ноември 2017 г. в зала „Европа“ на Доходно здание в гр. Русе беше тържествено отбелязан четвъртвековният юбилей на първата регионална асоциация на местните власти в България – Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО). Събитието беше открито от Председателя на Управителния съвет (УС) на организацията и Кмет на Община Русе г-н Пламен Стоилов. С присъствието си годишнината уважиха още г-н Галин Григоров, Областен управител на Област Русе, проф. д-р Любомира Попова, Областен управител на Област Велико Търново, г-жа Гинка Чавдарова, Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Николета Минку, Изпълнителен директор на Съвместния секретариат на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г., настоящи кметове на дунавски общини и кметове-учредители, представители на регионални власти, партньори и приятели на Асоциацията. Поздравителен адрес изпрати и Комисарят за Цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия г-жа Мария Габриел.

В откриващото си приветствие г-н Пламен Стоилов отдаде уважение на общините-учредители на АДО „Дунав“. „Прави чест на колегите кметове, които през 1992 г. са отправили поглед напред и са решили да направят тази инициатива“, заяви настоящият Председател на Асоциацията. Г-н Стоилов обърна внимание на факта, че за 25 години членовете от 9 са станали 37, с население от над 800 000 души. „През тези години АДО винаги е била коректен партньор, намирала е път към институциите и е осигурявала подкрепа“, допълни той. Ролята на Асоциацията е особено значима в контекста на председателството на България на Дунавската стратегия и на предстоящото през първата половина на 2018 г. ротационното председателство на страната ни на Съвета на ЕС.

Г-жа Гинка Чавдарова се обърна към „най-опитната регионална асоциация на общини“ и подчерта, че „една асоциация не може да оцелее толкова дълго, ако не развива полезна дейност за своите общини“. Г-жа Николета Минку обърна внимание на факта, че АДО „Дунав“ изпълнява максималния допустим брой проекти - 4, което е свидетелство за една активна и дейна организация.

Честването продължи с юбилеен форум под надслов „25 години АДО „Дунав“ – споделена визия за Дунавския регион“, в рамките на който бяха представени идеи за развитие на региона в трите ключови области: Транспорт и свързаност; Сигурност и управление на риска, Туризъм и културно-историческо наследство. След това бяха връчени Юбилейни плакети и грамоти на всички общини-учредители, бивши Председатели на УС и настоящи кметове на дунавските общини.

 

На 16 юни 1992 г. 9 общини - Козлодуй, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов и Борово, учредяват Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ като сдружение на местните власти в крайдунавския регион. Година по-късно организацията е регистрирана, а основната ѝ цел е да работи за създаването на обща концепция за развитието на региона и съвместното осъществяване на политики за социално-икономически растеж, както и да сътрудничи с всички заинтересовани страни на територията на Дунавския регион в България. АДО последователно разширява дейността си и през 2017 г. тя вече има 37 общини-членки с население от над 800,000 души, работи за осъществяване целите на Дунавската стратегия на Европейския съюз и се развива като център на обща регионална идентичност и реализиране на проект от общ интерес.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/