Пропускане до съдържанието на страницата

300 участници ще пробягат разстоянието от Русе до Гюргево тази неделя

понеделник, 19 септември 2022

На 25 септември ще се проведе поредното издание на Международния шосеен пробег „Бягане на свободния дух Русе – Гюргево“ (Free Spirit Run Giurgiu - Ruse),

През 2022 г. стартът на 15-километровото трасе ще бъде даден в центъра на град Гюргево, Румъния, а финалът ще бъде в Русе, България, като се очаква най-бързият участник да пробяга разстоянието до Русе за 45 минути.

„С организирането на пробега доказваме естествената си свързаност и приятелство с румънския народ“, каза зам.-кметът Енчо Енчев.

„Спортът е изключително важен посланик и въпреки че Дунавът ни разделя, ние се обединяваме чрез тази инициатива“, каза зам.-кметът на Гюргево Мариан Дамян.

„От българска страна участват най-добрите бегачи, както и много любители. Съотношението между българи и румънци е 50/50“, разказа един от организаторите и председател на СЛАК „Дунав“ Евгени Игнатов. Наградният фонд е 6000 евро, като са подготвени специални награди за ветераните над 40- и над 50-годишна възраст.

Капацитетът на състезанието е 300 участници, като до момента са се записали бегачи от България, Румъния, Израел, Турция, Южна Африка, Италия и Обединеното кралство. Най-възрастният бегач е 75-годишен българин, който е участвал във всички издания на пробега до момента.

Всеки участник получава юбилеен медал, тениска, транспорт от/до старт-финала. Най-добрите в генералното класиране и по възрастови групи получават и парични премии.

Минималната възраст е 18 г. Всеки участник трябва да може легално да преминава и пребивава на територията на България и Румъния.

Състезанието се организира от Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ и Община Русе, и е включено в календара на Европейската федерация по лека атлетика.

На пресконференцията присъства спортният директор, председател на организационния комитет на състезанието и почетен гражданин на Русе Анелия Нунева.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/