Пропускане до съдържанието на страницата

54-ото издание на Златната гъдулка ще се проведе на 30 юни в Парка на младежта

понеделник, 24 юни 2024

На 30 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на младежта ще се състои 54-ото издание на Фолклорния събор „Златната гъдулка”. Проявата, която се организира от Община Русе, е един от най – старите фолклорни фестивали в България. Тази година в него ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детският фолклорен състав “Талисман” от гр. Тараклия, Молдова.

Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават за приза “Златната гъдулка” за колективни и индивидуални награди. Призът и сувенирните гъдулки са изработени от русенския майстор Антон Антонов.

Участие в събора са заявили ученици от националните училища по изкуствата в Котел, Плевен, Варна и Русе, деца и младежи, свирещи на български народни инструменти от музикални школи в страната.

Компетентното жури, което ще оценява изпълненията на участниците, е съставено от изключителни професионалисти. Председател е Красимир Кондов - един от най-добрите български гайдари, гл. художествен ръководител на „Северняшки ансамбъл за народни песни и танци“, преподавател в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен. Членове на журито са Антоанета Асенова - Данова - хореограф, заместник-директор на Националното училище за танцово изкуство - София, бивш артист - солист на ансамбъл “Пирин” – Благоевград, и проф. д-р Николай Ненов – етнограф и директор на Русенския исторически музей.

Гост - изпълнител на събора ще бъде северняшката народна певица Ана Борисова, като нейният концерт ще започне в 12 ч. За доброто настроение през почивката ще се погрижи ФTT “Найден Киров”.

На сцената като водещ ще излезе младият актьор Борис Атанасов. Роденият в Русе талант има редица изяви в киното и в театъра. Като дете е свирил в Русенския тамбурашки оркестър.

Новото тази година е, че наградите ще бъдат обявени и връчени на сцената в същия ден след конкурсната програма.

Традиционната „Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“, ще бъде разположена на алея „Перистери“ в Парка на младежта, където може да се видят уникални произведения на майстори от Русе и други градове.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/