Пропускане до съдържанието на страницата

7 творби се борят за Националната литературна награда „Елиас Канети” 2021

четвъртък, 09 септември 2021

7 номинации в раздел „Белетристика“ избра на своето заседание комисията за селекция и номиниране на предложените автори и творби, и определяне на носителите на НЛН „Елиас Канети“.

Нейните членове в състав: проф. д.н. Пламен Дойнов – литературен историк и критик, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, проф. д.н. Виолета Дечева – театрален критик, Здравка Евтимова – писател, номиниран в предходно издание на наградата, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на МД „Елиас Канети“, Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при ОбС – Русе, и доц. д-р Велислава Донева – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“, избраха следните претенденти сред всички 29 получени предложения в раздел „Белетристика“, чиито творби в най-голяма степен кореспондират с космополитния дух и хуманистични идеи на прочутия писател-нобелист Елиас Канети:

•        Георги Господинов – „Времеубежище“

•        Захари Карабашлиев – „Опашката“

•        Иван Станков – „Вечерна сватба“

•        Момчил Николов – „Чекмо“

•        Теодора Димова – „Поразените“

•        Русана Бърдарска – „Опитът“

•        Христо Карастоянов – „Т като Ташкент“

В раздел „Драматургия“ комисията не излъчи номинирани сред тримата кандидати, което означава, че за поредна година награда в този раздел няма да бъде връчена.

Номинираните ще бъдат поканени да участват в тазгодишния Международен литературен фестивал в Русе, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“ с подкрепата на Община Русе. Победителят ще получи бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова, и парична награда в размер на 5 000 лева. Името му ще бъде оповестено на тържествена церемония, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/